Românii care stau la bloc vor avea surprize mari. Se pot trezi oricând în apartament cu președintele de bloc sau cu oricare membru din asociația de proprietari.

Totul este prevăzut în Legea nr. 196/2018, actuala lege a asociațiilor de proprietari. Acesta poate intra în apartamentul tău, fără acordul tău, pe baza unui preaviz motivat.

Amenzi dure
Cei care vor restricționa accesul membrilor asociației în propria locuință pot risca amenzi de până la 3.000 de lei.

Potrivit legii, proprietarul este obligat să permită accesul unui membru al asociației în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcții sau reparații ori în situații de urgență.

Pentru a intra în locuința ta, președintele are nevoie de un preaviz motivat scris, din partea asociației de proprietari, de cinci zile (pentru construcții/reparații) sau de 24 de ore (pentru situații de urgență).

Cine mai poate intra
Alături de el mai pot intra administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările respective. Aceștia pot intra în locuință fără acordul tău.

Potrivit Legii nr. 196/2018, cei care nu le permit persoanelor de mai sus să intre în locuință pentru lucrări de construcții și reparații sau în situații de urgență pot fi amendați cu sume între 500 și 3.000 de lei.

Amenzile sunt date de Poliția Locală, primari sau împuterniciții lor.

Pagubă în apartament
În cazul în care aceștia îi vor face vreo pagubă în apartament proprietarului, vor plăti consecințele. Cei afectați vor fi despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.

Dacă lucrările de intervenție au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă și proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.