Pensiile vor intra mai devreme pe card

În luna iulie 2024, pensionarii din România vor avea parte de o schimbare importantă în ceea ce privește plata pensiilor pe card. Această modificare a fost anunțată recent și va aduce beneficii pentru aproximativ 2.500.000 de pensionari din țară.

Decizia a fost luată pentru a evita întârzierile în primirea fondurilor, în contextul în care zilele de 13 și 14 iulie cad într-un weekend. Astfel, pensionarii își vor primi pensiile pe 12 iulie, cu o săptămână mai devreme decât data obișnuită.

Cei care primesc pensiile prin Poșta Română nu vor fi afectați de această schimbare, distribuirea fondurilor urmând să se desfășoare conform programului normal, între 2 și 10 iulie.

Pași simpli pentru a beneficia de pensia pe card

Pentru a beneficia de această modificare, pensionarii trebuie să urmeze câțiva pași simpli. În primul rând, ei trebuie să deschidă un cont curent personal la o bancă sau o instituție financiară autorizată. Contul trebuie să fie deschis pe numele pensionarului sau al reprezentantului său legal.

Ulterior, pensionarii trebuie să depună o cerere la casa teritorială de pensii din zona de reședință, însoțită de o copie a extrasului de cont. Aceste documente pot fi trimise și prin poștă, însă este important ca formalitățile să fie încheiate în timp util pentru a asigura transferul fără probleme al pensiilor.

Recalcularea pensiilor și beneficiile pentru cei cu vechime mare

În același timp, Casele de Pensii din România efectuează recalcularea pentru aproximativ cinci milioane de pensii. Primele rezultate vor fi comunicate pensionarilor începând cu data de 10 iulie 2024.

Se estimează că trei milioane de pensii vor înregistra creșteri, în timp ce restul vor rămâne la nivelul actual. De menționat că nicio pensie nu va fi redusă, în conformitate cu prevederile Legii pensiilor.

Pentru pensionarii care au lucrat mai mult de 30 de ani, există o veste bună. Aceștia vor beneficia de un punct bonus de stabilitate pentru fiecare an suplimentar de muncă. Punctele de stabilitate sunt acordate pentru perioadele de muncă suplimentare, contribuții și perioade asimilate, precum și pentru serviciul militar, șomaj sau studii universitare. De exemplu, pentru perioadele de muncă între 26 și 30 de ani, pensionarii vor primi 0,50 puncte pe an.