Conform sursei Libertatea, un studiu realizat de Avangarde a dezvăluit că doar 31% dintre români ar participa la eforturile de război, în timp ce 18% ar părăsi țara. Această informație vine în contextul unui nou proiect legislativ inițiat de Ministerul Apărării Naționale, care are ca obiectiv revizuirea și actualizarea Legii nr. 446/2006 ce reglementează pregătirea populației pentru apărare.

[read more]

Acest proiect legislativ a fost ratificat în cadrul unei ședințe de guvern ce a avut loc la 31 ianuarie și este planificat să fie pus în aplicare în prima sesiune parlamentară din 2023. Potrivit raportului publicat de Umbrela Strategică, noile prevederi ale legii sunt diverse:

Se clarifică modul în care cetățenii români pot exercita dreptul și obligația de a apăra țara. Va fi creat un plan anual pentru recrutare și încorporare, care va implica toate organismele cu responsabilități în domeniul apărării și securității. Studenții din instituțiile civile de învățământ superior vor trebui să îndeplinească serviciul militar activ dacă sunt formați pentru sectoarele de apărare și securitate.

Un nou termen, „militar voluntar în termen”, va fi introdus, afectând structurile Ministerului Apărării Naționale. În situații de urgență sau de asediu, forțele de apărare vor fi completate cu resurse umane, conform planurilor de război.

Se va permite recunoașterea serviciului militar efectuat în alte țări. La sfârșitul carierei, polițiștii și cei din penitenciare vor fi considerați rezerviști, în conformitate cu planurile de război. Este important de notat că serviciul militar obligatoriu în România a fost suspendat în 2005 și s-a trecut la un sistem de voluntariat începând cu 1 ianuarie 2007.

[/read]