Băncile importante din România emit un avertisment crucial pentru toți clienții lor: fondurile din conturi sunt în pericol. Clienții care au deschise conturi la instituții bancare precum BCR, ING, BRD sau Banca Transilvania ar trebui să fie extrem de atenți pentru a evita să rămână fără bani în conturi.

Recent, fenomenul deepfake a început să afecteze și în România, cu hackerii folosind identitatea unor persoane cunoscute pentru a înșela oamenii. În cazul recent al lui Mugur Isărescu, au apărut videoclipuri false în care acesta îndeamnă românii să facă investiții pe o platformă fictivă. Calitatea acestor deepfake-uri este atât de înaltă încât mulți clienți ai băncilor au fost aproape să fie păcăliți.

Banca Națională a României a atras atenția că nu va încuraja niciodată clienții să facă investiții pe baza unor astfel de videoclipuri false. În plus, instituția a asigurat publicul că persoana prezentată în aceste filmări nu este Mugur Isărescu.

”NU dați curs unor recomandări de investiții prezentate în videoclipuri care folosesc fraudulos imaginea și vocea Guvernatorului BNR. NU dați curs solicitărilor de date cu caracter personal sau financiar venite de la persoane care susțin că lucrează la/ori reprezintă BNR.”, au avertizat reprezentanții BNR.

În fața acestei situații delicate, Banca Națională a României le recomandă tuturor clienților să fie extrem de vigilenti și să nu răspundă solicitărilor suspecte. În cazul în care cad în capcana acestor înșelătorii, li se recomandă să se adreseze autorităților competente pentru a-și proteja fondurile.