Pensionarii și alte categorii vulnerabile vor beneficia de o mai mare acoperire a cheltuielilor pentru medicamente, conform ghidului publicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit informațiilor furnizate de CNAS, pensionarii pot primi compensare pentru medicamente în proporție de 90% dacă pensia lunară nu depășește suma de 1.830 de lei și au nevoie de medicamente din sublista B. Acest lucru le va permite să aibă acces la tratamentele de care au nevoie la un cost mai redus.

În funcție de sublista din care fac parte medicamentele, compensarea poate varia de la 20% până la 100%. De exemplu, medicamentele din sublista A vor fi compensate în proporție de 90%, cele din sublista B în proporție de 50%, iar cele din sublista C în proporție de 100%.

De asemenea, copiii, gravidele, lehuzele și tinerii între 18 și 26 de ani care sunt elevi, studenți sau ucenici, vor beneficia și ei de gratuitate pentru anumite medicamente.

Medicamentele prescrise în regim compensat pot fi ridicate de la farmacie de către beneficiarul prescripției medicale sau de altă persoană în numele acestuia, prin prezentarea cardului național de sănătate.

Pe de altă parte, farmaciile au obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Prescripțiile medicale se rețin în farmacie și, la nevoie, se vor elibera fracționat doar în cadrul aceleiași unități, fără a depăși cantitatea totală prescrisă, conform unui ordin emis de Ministerul Sănătății în ianuarie.

Aceste reglementări vin în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic, și urmăresc asigurarea unui acces mai ușor și echitabil la tratamente pentru categoriile vulnerabile.