Ardei umpluți, o rețetă delicioasă și sănătoasă pentru post

Cu Postul în toi, mulți români se confruntă cu provocarea alegerii alimentelor potrivite pentru această perioadă. Pentru a veni în ajutorul celor care se pregătesc să respecte tradiția, maicuțele de la Mănăstirea Prislop ne împărtășesc o rețetă simplă și gustoasă de ardei umpluți de post.

Ingrediente:

  • 5 ardei grași, roșii
  • 1 ardei verde
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 5-6 ciuperci champignon
  • 100g orez
  • 2 roșii
  • 350ml suc de roșii
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • 6 linguri ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

În primul rând, spălați bine ardeii grași și cu atenție decupați cotorul, îndepărtându-l. Curățați și partea cu semințe a ardeilor, păstrând restul pentru a forma un capac.

Curățați și spălați restul legumelor. Tocați ceapa mărunt, iar ardeiul și ciupercile în cubulețe mici. Morcovul se dă prin răzătoarea mică.

Într-o oală, adăugați uleiul împreună cu ceapa și căliți până când aceasta devine opacă. Adăugați apoi morcovul și ardeiul și continuați să căliți totul încă un minut, apoi adăugați ciupercile, boiaua de ardei și puțină sare. Lăsați legumele să fiarbă în suc propriu timp de un minut.

Tăiați roșiile cubulețe și adăugați-le peste legume, împreună cu orezul. Asezonează cu sare și piper după gust. Căliți totul împreună până când orezul absoarbe toată zeama lăsată de legume, apoi stingeți focul.

Curățați verdeturile și tocați-le mărunt. Păstrați ¼ din compoziție, iar restul adăugați peste orez. Amestecați bine.

Umpleți ardeii cu compoziția obținută. Nu îi umpleți foarte mult însă, deoarece orezul va continua să se umfle la cuptor. Adăugați deasupra capacele din ardei sau felii de roșii.

Așezați ardeii într-o oală înaltă, adăugați sucul de roșii și umpleți vasul cu apă până când ardeii sunt acoperiți. Adăugați puțină sare și dați totul la cuptor până când orezul și ardeii sunt bine fierți. Când sunt gata, adăugați verdeața rămasă.

Acești ardei umpluți de post sunt o variantă sănătoasă și gustoasă pentru masa de post, pe care o puteți pregăti cu ușurință acasă. Savurați-i alături de cei dragi și bucurați-vă de gustul autentic și hrănitor al acestei rețete tradiționale.