Ionuț Cristache, prezentatorul emisiunii „România9” de la TVR, a dat în judecată postul public după ce emisiunea sa a fost mutată din grila de program de la ora 21:00 la ora 17:00. Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea jurnalistului pe motiv că ora difuzării nu este prevăzută în contractul său.

Scandalul a început în urmă cu câteva săptămâni, odată cu aprobarea noii grile de programe de către noua conducere a TVR. Astfel, emisiunea lui Ionuț Cristache va fi difuzată între orele 17:00 și 18:00, de luni până joi, în timp ce la ora inițială de difuzare, TVR 1 a programat „Tema zilei”.

Contractul lui Ionuț Cristache cu TVR stipulează că jurnalistul trebuie să respecte programul stabilit de echipa postului, iar salariul său brut lunar este de 44.700 de lei, în jur de 100.000 de euro pe an. Clauzele contractuale prevăd și penalizări sau bonusuri în funcție de rating-ul emisiunii.

De asemenea, există posibilitatea rezilierii contractului în caz de „aprecieri defăimătoare la adresa SRTv”. Cu toate acestea, Ionuț Cristache a refuzat să facă comentarii sau să ofere declarații în legătură cu situația sa actuală.

Pe de altă parte, o sursă din TVR afirmă că mutarea emisiunii la o oră cu audiență mică poate duce la renegocierea contractului cu jurnalistul, iar acesta ar putea decide să plece de la postul public.

Până în prezent, Ionuț Cristache nu a făcut nicio declarație publică, preferând să se delimiteze de situația actuală și să evite orice comentarii pe marginea contractului sau a schimbărilor din grila de programe.