Pensionarii români vor primi un document care le va arăta cu exactitate ce pensie vor primi de la 1 septembrie 2024. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat că recalcularea pensiilor se va face pe baza unui punctaj care va înmulți valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei.

„Creșterile pot varia între 1% și 80%, în funcție de punctele contributive, necontributive și de stabilitate. Scopul noii legi a pensiilor este de a corecta inechitățile dintre pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, între femei și bărbați, și între cei care au beneficiat de indemnizația minimă socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Autoritățile au subliniat că fiecare pensionar va primi o decizie de pensionare, care va conține informații despre punctele acumulate, valoarea punctului de referință și stagiul de cotizare. Aceste decizii urmează să fie expediate către toți pensionarii până la data de 1 septembrie 2024, când vor primi efectiv pensiile recalculate.

Daniel Baciu a asigurat că nicio pensie nu va scădea după recalculare și că un număr semnificativ de pensionari vor beneficia de creșteri ale pensiei. Recalcularea se va face în vara acestui an, după finalizarea programului informatic de soft care va evalua fiecare pensie în parte.

„Avem totul pregătit, termenele sunt scurte, și practic când se încheie procesul de evaluare urmează recalcularea. Deci lucrul acesta se va întâmpla undeva în vară, când firma va finaliza programul informatic de recalculare a tuturor pensiilor”, a explicat Daniel Baciu.

Astfel, pensionarii români vor putea afla cât vor primi din toamnă și vor putea beneficia de noile pensii recalculate conform noii legi a pensiilor.