Păstrarea muscatelor peste iarnă reprezintă o provocare pentru iubitorii acestor flori rezistente. Respectarea unor reguli specifice poate asigura reînvierea acestora în primăvară, înflorind la fel de bogat ca în anul precedent.

Primul aspect important în păstrarea muscatelor este temperatura. La semnalele de răcire severă a vremii, chiar dacă plantele mai au flori, acestea ar trebui îndepărtate, iar ghivecele plasate într-o încăpere luminată cu o temperatură între 10-14°C. Pentru muscatele curgătoare, temperatura trebuie menținută peste 5°C.

De asemenea, este esențial ca temperatura din încăperea în care sunt depozitate muscatele să nu scadă sub 10-14°C. Temperature mai scăzute favorizează înflorirea acestor plante. Muscatele curgătoare sunt mai sensibile și nu trebuie depozitate în pivniță, ci într-un spațiu bine aerisit și luminat.

Înainte de a le depozita, este recomandat să tăiați lastarii verzi, lăsând doar structura lemnificată. Această operațiune trebuie făcută cu grijă, în funcție de vigoare, pentru a evita putrezirea sau uscarea ramurilor mai firave. Nu este necesar să schimbați pământul sau să îl îmbogățiți cu minerale în timpul iernii, deoarece muscatele hibernează și nu au nevoie de nutrienți suplimentari.

În ceea ce privește udarea muscatelor peste iarnă, aceasta trebuie făcută rar, o dată sau de două ori pe lună, fără a uda abundent. Solul trebuie menținut suficient de umed, fără a permite stagnarea apei. Umiditatea excesivă poate cauza apariția unor paraziți la rădăcină, provocând putrezirea acesteia. Muscatele nu rezistă la temperaturi sub 5°C, așadar este important să le protejăm corespunzător în timpul iernii.