Frauda alimentară în industria condimentelor atrage atenția autorităților

Agenția pentru standarde alimentare (FSA) a emis un avertisment privind frauda alimentară din industria condimentelor, subliniind că aceasta reprezintă o problemă serioasă care nu respectă regulile Uniunii Europene.

Conform unui raport recent, s-a descoperit că plicurile sau recipientele de condimente conțin nu doar condimente, ci și fragmente de insecte, plumb, fibre sintetice, frunze și urme de mucegai. Mai exact, plicurile de oregano au fost identificate ca având cele mai multe probleme, cu 13% dintre probe conținând „frunze verzi străine”, presupus a fi frunze de măslin măcinate.

Mai mult de un sfert din probele de Oregano testate au fost contaminate, iar unele borcane de oregano conțineau bucăți de insecte sau materiale plastice. Un borcan chiar avea o cantitate „excesivă” de plumb. În plus, peste o cincime din probele de nucșoară și trei la sută din probele de turmeric au fost contaminate cu toxine de mucegai.

Un studiu din 2021 al Uniunii Europene a constatat că 17% din ierburile și condimentele testate prezentau „semne de falsificare”, inclusiv aproape jumătate din probele de oregano, piper, chimen, turmeric și șofran.

Aditivii folosiți pentru a spori ierburile și condimentele includ creta și cojile de fasole. Recent, un raport al BBC Four Food Program a descoperit că șapte din 61 de ierburi și condimente cumpărate de la comercianții populari conțineau ingrediente care nu erau menționate pe etichete.

Aceste descoperiri au stârnit îngrijorare în rândul autorităților, care se concentrează acum pe garantarea siguranței și transparenței produselor din industria condimentelor. Frauda alimentară este o problemă serioasă și trebuie abordată cu prioritate pentru a proteja sănătatea consumatorilor.