Comisia Europeană propune dublarea accizei la ţigarete, o măsură care ar putea afecta industria de profil și statele membre din centrul și estul Europei. Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a avertizat că creșterea accizei minime de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigarete ar putea duce prețurile produselor din România și Bulgaria la nivelul celor din Franța, cu aproximativ 10 euro pentru un pachet.

„Proiectul noii Directive de taxare a produselor din tutun, anunțat recent de Financial Times, ar putea provoca daune atât industriei de tutun, cât și economiilor din Europa Centrală și de Est. Accizele propuse de Comisia Europeană ar afecta puterea de cumpărare din statele membre, determinând fumătorii să opteze pentru produse mai ieftine, inclusiv cele de contrabandă”, a declarat Lazăr.

Gilda Lazăr a subliniat necesitatea ca România să susțină calendarul de accizare aprobat anterior și a avertizat asupra impactului negativ al unei creșteri bruste a accizelor. Experiența din 2009, când România a înregistrat o creștere nesustenabilă a accizelor, a condus la o creștere a pieței negre la nivel record și la pierderi bugetare semnificative.

Începând din 2020, România este al doilea producător european de ţigarete, contribuind semnificativ la balanța de plăți. În acest context, măsurile propuse de Comisia Europeană pot avea consecințe semnificative pentru economia țării și pentru industria tutunului.

Este esențial ca deciziile referitoare la taxarea produselor din tutun să țină cont de specificul fiecărui stat membru și să evite impactul negativ asupra economiilor mai vulnerabile din Europa Centrală și de Est. Menținerea unui echilibru între accizele propuse și realitățile economice ale fiecărui stat este crucială pentru asigurarea unei taxări sustenabile și echitabile.