Centralele termice pe gaz, interzise în Uniunea Europeană? Informații falsificate!
Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord care vizează reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor aflate pe teritoriul Uniunii Europene. Actualii utilizatori de centrale termice alimentate cu gaze naturale ar urma să fie obligați să renunțe la instalații cel târziu în 2040. Șeful Termoenergetica susține că este „o chestiune de ani” până ce centralele de apartament vor fi interzise.
Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise. Potrivit datelor furnizate de European Academies Science Advisory Council, 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană sunt încălzite în prezent cu centrale termice alimentate cu gaze naturale, dintre care circa 3 milioane sunt în România. Cea mai “bogată” țară la acest capitol este, de departe, Germania, acolo unde există 20 de milioane de locuințe cu centrale termice cu gaze naturale.
Adrian Teodorescu, director general al Termoenergetica, a explicat, în emisiunea „Cu Gândul la București”, care este politica Uniunii Europene față de centralele de apartament. Potrivit lui Adrian Teodorescu, aceste dispozitive ar putea fi interzise în viitorul apropiat. „Este o chestiune de ani”, spune directorul Termoenergetica.„Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă. Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550 de mii de apartamente”, a precizat Adrian Teodorescu în emisiunea „Cu Gândul la București”, de luni seară.
Directorul general Termoenergetica este de părere că sistemul actual de termoficare, chiar dacă este învechit, ar fi cel mai eficient.
„Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș. Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față. Noi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant”, susține Adrian Teodorescu.
Șeful Termoenergetica susține că este „o chestiune de ani” până la interzicerea centralelor de apartament.
„Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește. O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă. La un moment dat, legislația va ajunge acolo (la interzicerea centralelor – n.r.). Este o chestiune de câțiva ani”, mai susține Adrian Teodorescu.
Centralele de apartament pe gaz iau calea motoarelor diesel. Nici măcar cele mai eficiente nu sunt salvate de la regulile aspre ale acestei directive europene. De acum înainte trebuie să instalați pompe de căldură, dacă doriți să obțineți certificate energetice pentru case. Noua directivă privind eficiența energetică care tocmai a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste exact 20 de zile.
Țările din UE, inclusiv România, vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030.
Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare. Este cazul, așadar, înlocuirii centralelor pe gaz cu altele noi, mult mai performante. Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale. Dar, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.
„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.
Austria a adoptat o abordare hotărâtă pentru tranziția sa energetică, anunțând interzicerea încălzirii cu gaz în clădirile noi începând cu anul 2024. Această mișcare face parte dintr-un pachet amplu de măsuri privind energia termică din surse regenerabile, susținut de partidele aflate la guvernare. Prin aceste inițiative, Austria se îndreaptă cu pași siguri către un viitor mai sustenabil și respectuos cu mediul înconjurător.
Potrivit deciziei guvernului, instalarea sistemelor de încălzire pe gaz în clădirile noi va fi complet interzisă începând cu anul 2024. Cu toate acestea, nu va exista o obligație strictă de înlocuire a centralelor termice existente în clădirile deja construite. În schimb, vor fi oferite stimulente generoase pentru cei care aleg să renunțe la centralele termice pe gaz în favoarea surselor regenerabile. Pentru a încuraja această tranziție, guvernul austriac a alocat șase miliarde de euro pentru implementarea subvențiilor și măsurilor de sprijin.
Un aspect semnificativ al acestui plan este suspendarea taxei pe valoarea adăugată pentru sistemele fotovoltaice timp de doi ani, începând cu 2024 Această măsură nu numai că va reduce costurile pentru consumatorii care aleg energia solară, dar va și simplifica procesul de accesare a subvențiilor, eliminând astfel cererile complicate și deseori pripite.
Pentru proprietarii de clădiri rezidențiale cu mai multe etaje care optează pentru surse de energie regenerabilă, subvențiile sunt cu siguranță tentante. Aceștia pot primi până la trei sferturi din costurile investiției pentru înlocuirea sistemelor de încălzire pe gaz. Guvernul a alocat un miliard de euro pentru aceste stimulente, anticip