Simularea probei de Limba Română de la Bacalaureat, susținută de elevi în data de 4 martie, a stârnit controverse și neînțelegeri printre liceeni. Cu subiecte bazate pe operele lui Lucian Blaga și Ion Barbu, unii elevi au părăsit sala de examen imediat ce au văzut subiectele, fără să scrie vreun cuvânt.

Potrivit datelor oficiale, din cei 146.000 de elevi de clasa a XII-a înscriși pentru această simulare, 20.000 nu s-au prezentat la examen. În plus, cinci elevi au fost surprinși încercând să copieze și au fost excluși din examen. Profesorii se așteaptă la rezultate sub așteptări pe întreg teritoriul țării, dar rezultatele finale vor fi anunțate abia pe 15 martie.

Printre elevii care au participat la simulare, o tânără a oferit cea mai tare ”perlă” a examenului. În momentul în care i s-a cerut să redacteze un eseu despre o poezie de Lucian Blaga, aceasta a confundat numele poeziei și a redactat un eseu despre o altă operă literară.

Cei care au ales să părăsească sala de examen fără să scrie nimic au declarat că nu au putut face față subiectelor propuse. Unii liceeni au explicat că nu au luat simularea prea în serios, deoarece rezultatele nu vor conta în final. Profesorii consideră că dificultatea subiectelor a ținut de înțelegerea textului și de familiarizarea elevilor cu poezia.

„Sunt și copii care nu au scris nimic la eseu. S-ar putea că în țară rezultatele să fie slabuțe. Sigur că dificultatea va ține de înțelegerea textului, sunt cuvinte greu de înțeles. Nu le place poezia pentru că nu au fost învățați să le placă poezia.”, a declarat Ionela Neagoe, profesor de Limba română.

Rezultatele finale ale simulării de Bacalaureat la Limba Română vor fi publicate pe 15 martie, iar liceenii speră că ministerul va reveni la metoda clasică de corectare a lucrărilor, renunțând la verificarea digitală.