Aflarea Sfintei Cruci, praznuita anual pe 6 martie in Biserica Ortodoxa, marcheaza descoperirea celor patru piroane si a Sfintei Cruci de catre Sfanta Elena, mama Imparatului Constantin cel Mare. Potrivit traditiei, Sfanta Elena a dorit sa reconstruiasca locurile sfinte din Ierusalim si sa ridice o biserica pe locul Patimilor si al Invierii lui Iisus Hristos.

Dupa o cautare indelungata, Sfanta Elena a aflat ca Sfanta Cruce era ingropata in spatele templului lui Venus. Alaturi de Patriarhul Macarie, au fost gasite cele trei cruci de pe Golgota si cele patru piroane cu care a fost tinuit trupul Mântuitorului. Pentru a identifica Crucea Mântuitorului, Patriarhul Macarie a oprit un convoi mortuar si a cerut ca defunctul sa fie asezat pe fiecare dintre cele trei cruci. Doar atunci când a fost așezat pe Crucea Mântuitorului, cel mort a înviat.

In aceasta zi de sarbatoare, credinciosii sunt incurajati sa se roage pentru iertarea pacatelor si pentru a primi ajutor in timpul necazurilor. Rugaciunea la Aflarea Sfintei Cruci este considerata foarte puternica si se spune ca poate aduce adevarate minuni. Se invoca puterea Crucii Domnului si se cere ajutorul Sfintei Fecioare Nascatoare de Dumnezeu si al tuturor Sfintilor pentru a alunga demonii si pentru a primi protectie divina.

Astfel, Aflarea Sfintei Cruci reprezinta un moment important in calendarul religios ortodox, marcand o sarbatoare cu o semnificatie profunda si cu o traditie bogata in credinta si spiritualitate.