Într-o mișcare surprinzătoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat propuneri legislative care ar putea transforma radical modul în care șoferii se raportează la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Sub noua inițiativă, care așteaptă aprobarea Parlamentului, amenzile pentru lipsa unei polițe RCA valide s-ar putea înmulți de cinci ori, punând presiune suplimentară pe buzunarele șoferilor neglijenți.

Momentan, sancțiunile financiare pentru lipsa asigurării RCA variază între 1.000 de lei pentru autoturisme și 2.000 de lei pentru autoutilitare. Cu toate acestea, dacă noile reguli vor intra în vigoare, aceste sume vor crește exponențial la 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei, marcând o eră de răspundere sporită și penalități severe.

Mai mult decât atât, ASF nu se limitează doar la majorarea amenzilor. Propunerea include și prevederi care ar putea complica viața șoferilor care împart vehiculele cu sotia sau alti prieteni. Dacă mai mulți conducători auto folosesc același autoturism fără a fi menționați împreună într-o declarație, atât sancțiunile, cât și costul polițelor de asigurare ar putea crește.

O nouă față a asigurării RCA: Plata în rate

O schimbare binevenită, totuși, este introducerea posibilității de a achita primele de asigurare RCA în rate.

Această măsură ar putea alina povara financiară pentru mulți șoferi, permițându-le să gestioneze mai ușor costurile asigurării obligatorii. De asemenea, ASF sugerează opțiunea de a suspenda temporar polița RCA, oferind astfel o flexibilitate mai mare proprietarilor de vehicule.