Conform polițiștilor români, în perioada 5-8 august 2022, au fost semnalate numeroase de astfel de cazuri de fraude online. Concret, prin transmiterea unor mesaje prin email, infractorii și-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcții de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română).

Astfel, ei intrau în contact cu anumite persoane pe care le informau că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri cu caracter sexual explicit, cu minori. În acest mod, cereau victimelor sume de bani, cu titlu de amendă penală, dându-le asigurări că astfel nu vor mai fi vizate de aceste dosare și nu vor fi arestate preventiv.

“În situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție”, transmit autoritățile. Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea de “government impersonation scams”, Europol, Interpol și FBI au transmis anterior mai multe mesaje publice de informare a populației.