Buna Vestire este praznuita de Biserica Ortodoxa pe 25 martie, sarbatoarea in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil a vestit pe Sf. Fecioara Maria ca va naste pe Mesia. Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

In unele zone, Buna Vestire avea si o alta semnificatie. Acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. De asemenea, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc, intr-un ritual cunoscut sub numele Noaptea focurilor.

Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor. Tot de Buna Vestire se spune ca este singura zi din an in care ai ocazia sa stai la masa cu ingerul tau pazitor. De Buna Vestire trebuie sa ai bani in buzunar, iar femeile trebuie sa aiba bani in san, si se mananca cel putin un colt de paine.