Românii care vor să primească pensia minimă de 1.281 de lei trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani. Aceasta este una dintre prevederile noii Legi a Pensiilor, conform fostului ministru al Muncii, Marius Budăi, care a publicat proiectul de hotărâre de Guvern privind aplicarea noilor norme.
Condițiile pentru a primi pensia minimă
Noua legislație stabilește clar că pentru a beneficia de pensia minimă este necesar un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Acesta este un principiu aplicat în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Reclamă
„Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem.
Acum la noi este 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard, și pentru mame am introdus această noutate care a mai fost discutată și în Legea 127 și am discutat foarte clar cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială și am ajuns la această prevedere cu șase luni pentru fiecare copil”, a declarat Marius Budăi pentru Antena 3.
Astfel, pentru a primi pensia minimă, nu este suficient doar să muncești, ci să și cotizezi legal la sistemul de pensii.
Recalcularea pensiilor din septembrie 2024
Potrivit noii legislații, toate pensiile vor fi recalculate până pe 1 septembrie 2024, pe baza unei formule care nu mai include indici de corecție. Pensionarii vor primi suma cea mai mare dintre pensia recalculată și nivelul actual al pensiei.
În ianuarie 2024, valoarea unui punct de pensie a fost majorată cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei, printr-o indexare bazată pe rata inflației. Pe viitor, această indexare se va face ținând cont atât de rata inflației, cât și de 50% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul precedent.
Comisia Europeană a recomandat ca orice creștere a pensiilor să fie corelată fie cu veniturile bugetului asigurărilor sociale, fie cu rata inflației. Scopul acestei măsuri este menținerea echilibrului sistemului public de pensii și evitarea unor creșteri nesustenabile.