Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi proiectul de lege care permite donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Acest act vine ca răspuns la trecerea rapidă a proiectului prin Parlamentul României, care a votat în favoarea acestuia în primele două zile ale sesiunii parlamentare curente.

Conform declarației oficiale a Administraţiei Prezidenţiale, președintele Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii ce completează articolul 1 din Legea nr. 222/2017. Aceasta vizează realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, parte a programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Proiectul de lege a fost inițial adoptat de Senat luni și apoi de Camera Deputaţilor, marți, care a fost forul decizional. Documentul reglementează aprobarea efectuării actului de donaţie pentru sistemul PATRIOT, în configurația convenită cu partenerul american.

În plus, legea abilitează Guvernul României să întreprindă toate demersurile necesare pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană. Aceasta include atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), care fac parte din Programul Foreign Military Sales (FMS). Prin acesta se va achiziționa un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, configurația 3+, alături de echipamente majore, mijloace de transport, materiale, piese, echipamente de mentenanță, pachetul de suport logistic inițial și serviciul de instruire, precum și echipamente criptografice și cu regim special.

Costurile aferente achizițiilor și comisioanelor necesare pentru această reconstituire a capabilității de apărare vor fi suportate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat marți seara gratitudinea față de România pentru sprijinul acordat prin aprobarea transferului sistemului Patriot către Ucraina, recunoscând astfel contribuția semnificativă la securitatea națională a țării sale în contextul conflictului actual.