Un ciclon puternic afectează majoritatea Europei, inclusiv România, unde condițiile meteo se vor înrăutăți semnificativ începând de vineri. Meteorologii avertizează despre formarea unor nori grei de furtuni electrice deasupra teritoriului național, pe fondul unei mase de aer rece ce se îndreaptă dinspre estul continentului.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), ciclonul va aduce instabilitate atmosferică accentuată în sudul și centrul Moldovei, precum și în Dobrogea, unde se așteaptă intervale cu ploi abundente și posibile furtuni. De asemenea, sunt prognozate averse locale în Banat, vestul Olteniei și zonele montane, începând de vineri după-amiază.

Prognoza meteo pentru 6 septembrie 2024 indică temperaturi considerabil mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. În ciuda scăderii ușoare a temperaturilor, acestea vor rămâne ridicate, cu maxime între 26 și 33°C în majoritatea zonelor țării.

„În această săptămână, cerul va fi mai mult senin, însă începând de vineri se așteaptă o schimbare semnificativă a condițiilor meteo. Ne confruntăm cu un ciclon care va influența major vremea în diverse regiuni ale României”, a declarat un meteorolog ANM.

În paralel, ANM a emis o atenționare Cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru județele Galați și Tulcea, valabilă de joi, ora 23, până vineri, la ora 15. În aceste zone, cantitățile de apă vor varia între 15 și 25 l/mp, izolat depășind 30-40 l/mp.

O altă atenționare Cod galben se referă la temperaturi foarte ridicate și disconfort termic accentuat, valabilă joi în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. „Valorile termice se vor menține deosebit de ridicate pentru această perioadă, local fiind caniculă și un disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade”, conform ANM.

În București, vremea va fi călduroasă joi și vineri, cu cer parțial înnorat după-amiaza și seara, dar predominant senin în restul intervalului. Vântul va sufla slab și moderat, iar temperaturile vor oscila între 30 și 32 de grade ziua și între 15 și 17 grade noaptea.

Aceste condiții meteorologice sunt așteptate să persiste până la sfârșitul săptămânii, când este posibil să asistăm la o răcorire ușoară a temperaturilor. Totuși, valorile termice vor rămâne peste medie și în a doua jumătate a lunii, conform prognozelor pe termen lung.