Chilia de pustnic a Părintelui Arsenie Boca, situată pe Valea Sâmbetei, este un loc cu o istorie încărcată de spiritualitate și devotament. Părintele a ales să își construiască acest sanctuar în inima munților, într-un loc aproape inaccesibil, săpat în pereții prăpăstioși de stâncă.

În anul 1943, la izvorul Văii Sâmbătă, aproape de un povârniș vertical, Părintele Arsenie Boca a început să teraseze stânca, transformând sălbăticia munților într-un altar de rugăciune și meditație. El a lucrat împreună cu alți oameni pentru a săpa deschizătura în stâncă, înălțimea acesteia fiind de 1.65-1.75 metri și lățimea de 0.80 metri.

Cu toate acestea, lucrarea la chilia sa s-a oprit brusc, din cauza infiltrației de apă și din teama de a fi asociat cu partizanii care se ascundeau prin munți. Părintele a ales un alt loc de retragere, în apropierea căruia se află o cabană turistică.

Chilia Părintelui Arsenie Boca se află pe versantul vestic al căldării Valea Sâmbetei, la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Acest loc de rugăciune și contemplare rămâne un simbol al credinței și spiritualității, atrăgând numeroși pelerini și credincioși care vin să se reculeagă și să se roage în această oază de liniște și pace.