O romanca a incercat sa-si recupereze banii pe care-i avea pe carnetul de CEC, dupa ce a auzit de legea privind despagubirea romanilor care detin librete CEC cu dobanda, si cu DOBANDA SI CASTIGURI IN AUTOTURISME. Femeia a fost uimita atunci cand a vazut raspunsul primit din partea bancii.

In octombrie 2016, Guvernul Ciolos a emis o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca despagubirile vor fi facute sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank si BRD.

O romanca s-a adresat bancii, iar raspunsul primit nu a fost chiar cel asteptat. Femeia a aflat ca va primi de la banca suma inscrisa pe carnetul de CEC, fara dobanda sau valoare actualizata. Astfel, daca avea pe carnetul de CEC 2 lei, urma sa primeasca de la banca 2 lei.

Raspunsul oficial transmis de banca arata clar situatia: ”Depunerea si pastrarea disponibilitatilor banesti la banca este o decizie personala si voluntara a fiecarui deponent, in functie de interesele sale. Faptul ca la data prezentei, sumele depuse pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire.”

Legea nr. 19/2016 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 19/2014 prevede ca despagubirile vor fi facute sub forma de titluri de stat emise pe numele CEC Bank si BRD. Pentru a intra in posesia acestor titluri, romanii trebuie sa trimita o adresa catre Ministerul Finantelor Publice si alte doua catre BRD si CEC Bank. Raspunsul la aceste solicitari ar trebui sa fie primit in cel mult 30 de zile.

Pana acum, romanii puteau recupera banii doar in instanta, insa noua legislatie permite despagubirea in aproximativ 2 luni de zile. Pentru acest lucru, romanii trebuie sa pregateasca actul de identitate valabil, actele de stare civila, o procura speciala autentificata, certificat de mostenitor si alte documente legale, precum si o declaratie pe proprie raspundere ca nu au incasat despagubirea pana acum.