Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, judetul Ilfov, reprezintă un loc de o importanță spirituală și istorică deosebită, fiind singura manastire din Romania care dispune de trei altare. Situată la doar 20 de kilometri distanță de București, manastirea a fost fondată pe temelia unei biserici mai vechi, construită inițial în 1808 de vistierul Constantin Samurcas. Clădirea originală a fost distrusă în urma marelor cutremure din 1940, iar reconstrucția a fost finalizată în perioada 1941-1943, prin eforturile și finanțarea statului, sub îndrumarea generalului Teodor Ciurea.

Restaurările ulterioare au avut loc între anii 1951 și 1953, când biserica a fost împodobită cu fresce și ceramică sub supravegherea Patriarhului Justinian al Romaniei. Lucrările de restaurare au inclus și construirea unei noi clopotnițe și a atelierelor manastirii, cu sprijinul Arhiepiscopiei Bucureștilor, după planurile arhitectului D. Ionescu Berechet și executate de arhitectul Ion Cernescu. Pictura bisericii a fost realizată de Gh. Popescu și ucenicii săi, iar sfintirea s-a făcut pe 8 noiembrie 1953.

Reclamă

Odata cu inaugurarea bisericii restaurate, Patriarhul Justinian a observat condițiile precare în care trăiau călugărițele și a inițiat construcția unui zid împrejmuitor și a mai multor clădiri administrative, inclusiv chilii și o trapeză. Aceste lucrări au fost completate în iunie 1958 de inginerul Gh. Balanescu, pe baza proiectelor arhitectului Ioan Paraschivescu, marcând astfel zece ani de când Patriarhul Justinian conducea Biserica Ortodoxă Română.

Manastirea, care poartă hramurile Sfanta Treime, Adormirea Maicii Domnului și Cuvioasa Parascheva, a fost consolidată și îmbogățită spiritual și estetic, transformându-se într-un centru religios și cultural important pentru comunitatea ortodoxă din România. Cu o istorie încărcată de evenimente semnificative, cum ar fi popasul lui Tudor Vladimirescu în 1821, Manastirea Samurcasesti rămâne un simbol al rezistenței și revitalizării spiritualității românești.