Șoferii care utilizează aplicații de navigație precum Waze sunt supuși unui risc crescut de a primi amenzi, mai ales în contextul în care aceste aplicații furnizează notificări despre radarele de viteză, potrivit unor studii recente efectuate de un institut belgian specializat în siguranța rutieră. Conform cercetărilor, probabilitatea de a fi sancționat pentru depășirea vitezei legale este cu aproximativ 50% mai mare pentru utilizatorii acestor aplicații față de cei care nu le folosesc.

În Belgia, o treime dintre conducătorii auto recurg la folosirea acestor aplicații pentru a fi informați despre prezența radarelor sau echipajelor de poliție pe traseul parcurs, ceea ce poate duce la distrageri și posibile nerespectări ale semnificației semnelor de circulație. Acest comportament crește riscul de accidente și, implicit, de aplicare a sancțiunilor, care pot varia de la amendă la suspendarea permisului de conducere, în funcție de gravitatea abaterilor.

Reclamă

Autoritățile din Belgia au început să examineze modificările legislative necesare pentru a interzice astfel de funcționalități ale aplicațiilor de navigație, urmând exemplul altor țări europene precum Germania și Elveția. În Elveția, de exemplu, utilizarea aplicației Coyote pentru detectarea radarelor este deja sancționată, iar în cazul Waze a fost modificată aplicația pentru a elimina informațiile despre camerele de viteză.

În ceea ce privește sancțiunile pentru depășirea vitezei, în România, amenzile pot varia între 290 și 2900 de lei, în funcție de cât de mare este depășirea vitezei legale. De asemenea, conducătorii auto pot primi puncte de penalizare sau pot avea permisul suspendat. Potrivit autovit.ro, există situații în care, pentru depășiri minore ale vitezei legale, de până la 10 km/h, șoferii pot primi doar un avertisment, în absența altor abateri. Pe de altă parte, nerespectarea limitei minime de viteză poate atrage amenzi de 290 sau 435 lei, corespunzătoare sancțiunilor de 2 sau 3 puncte.