O rugăciune străveche descoperită sub mormântul Mântuitorului în anul 1585, cunoscută sub denumirea de „Talisman”, este creditată cu puteri de protecție împotriva morții subite, înfrângerilor în luptă și diverse alte pericole, inclusiv boli grave cum ar fi epilepsia. Conform tradițiilor, această rugăciune nu doar că fereste de pericole imediate, dar oferă și avertizări cu trei zile înaintea unor evenimente cruciale din viața celor care o recită.

Cei care poartă această rugăciune, fie scrisă, fie rostită, sunt considerați protejați de o gamă variată de accidente și boli. Se susține că femeile care o rostesc în timpul nașterii vor avea parte de un proces mai ușor, iar copiii care sunt atinși de talisman vor fi feriți de maladii și accidente. În plus, atunci când rugăciunea este adusă într-o casă, locuința respectivă este protejată împotriva pericolelor precum inundații sau atacuri din partea dușmanilor.

Pentru cei care o rostesc, această rugăciune aduce o protecție de durată de 20 de zile în care nicio nenorocire nu poate să-i atingă. Cei care o ignoră, pe de altă parte, se confruntă cu pedepse divine. Recitarea rugăciunii zilnic aduce, de asemenea, binecuvântarea divină, în timp ce neglijarea ei are consecințe grave.

Rugăciunea „Talisman” este o dovadă a credinței adânc înrădăcinate în puterea cuvintelor și simbolurilor religioase, având următorul conținut:
„Doamne Atotputernic care ai suferit pentru toate păcatele mele, vino întru ajutor. Sfânta Cruce a lui Iisus Cristos, revarsă asupra mea tot binele. Sfânta Cruce a lui Iisus Cristos, depărtează de la mine tot răul. Sfânta Cruce a lui Iisus Cristos, fă să ajung pe calea mântuirii. Sfânta Cruce a lui Iisus Cristos, depărtează de la mine atingerea morții. Sfânta Cruce a lui Iisus Cristos, păzește-mă de orice accidente corporale și temporale. Sfânta Cruce a lui Iisus Cristos, fii întreaga mea nădejde. Doamne Atotputernic, fă să ador Sfânta Cruce a lui Iisus Cristos, Nazariteanul crucificat și ai grijă de mine. Sfânta Cruce a lui Iisus Cristos, fă ca duhul rău să fugă de la mine în vecii vecilor. În cinstea sângelui neprețuit al lui Iisus Cristos, în cinstea Încarnării spre viața veșnică, precum este adevărat că Iisus Cristos este născut în ziua Crăciunului și că a murit în ziua de Vinerea Mare. Amin.”