Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat începerea celei de-a doua etape a procesului de recalculare a pensiilor, destinată pensionarilor care au ieșit la pensie înainte de anul 2001 și care au beneficiat de sporuri și venituri nepermanente pe parcursul carierei profesionale. Această etapă, denumită în spațiul public „mica recalculare”, prevede că pensionarii respectivi sunt obligați să depună la Casele Teritoriale de Pensii adeverințele necesare, ce atestă aceste venituri, pentru a putea beneficia de recalcularea pensiilor.

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a explicat că termenul „mica recalculare” este folosit des în comunicările publice, însă scopul real constă în recunoașterea drepturilor pensionarilor din acele sporuri cu caracter nepermanent. „Este vorba doar despre recunoașterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent,” a declarat Budăi pentru România TV.

Reclamă

Pentru cei care s-au pensionat după 1 aprilie 2001, depunerea adeverințelor nu este necesară, deoarece informațiile lor sunt deja centralizate în mod electronic în sistemul informatic al autorităților fiscale și de muncă. Budăi a subliniat: „Aceste date sunt deja în sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverințe pentru ei.”

CNPP a îndemnat pensionarii să depună adeverințele necesare încă de la începutul anului pentru a evita aglomerările în ultima perioadă de depunere. Termenul limită pentru depunerea acestor documente este în luna martie, iar recalcularea va începe imediat după această dată. Sumele recalculare vor începe să fie acordate începând cu 1 septembrie.

„Chiar dacă un pensionar vine ulterior cu adeverința, aceasta va fi luată în calcul, iar drepturile vor fi acordate începând cu prima zi a lunii următoare depășirii perioadei limită,” a adăugat Budăi. Acesta a menționat că toți pensionarii care au documentele necesare în dosarul de pensie nu trebuie să își facă griji, deoarece acestea sunt deja luate în considerare datorită digitalizării efectuate.

Pensionarii sunt încurajați să contacteze Casa de Pensii pentru a verifica dacă dosarul lor conține toate documentele necesare pentru recalculare, asigurându-se astfel că vor beneficia de drepturile cuvenite.