Ploile abundente din judeţul Galaţi au avut ca rezultat două decese şi evacuarea a zeci de persoane, în timp ce Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un cod roşu de precipitaţii pentru mai multe localităţi din regiune. Judeţul Galaţi se confruntă cu inundaţii severe, care au determinat închiderea a 13 segmente de drumuri naţionale şi judeţene. Autorităţile locale şi echipele de intervenţie lucrează intens pentru a gestiona situaţia şi a oferi asistenţă locuitorilor afectaţi.

Două persoane au fost găsite decedate în localităţile Pechea şi Drăguşeni, una dintre victime fiind luată de ape, iar cealaltă găsită în propria locuinţă. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a suplimentat eforturile de intervenţie în zonă cu 9 bărci aduse din judeţele învecinate, în timp ce Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi monitorizează situaţia în zonele afectate.

Potrivit ANM, codul roşu de ploi a fost valabil între orele 6:05 şi 8:00, fiind prognozate cantităţi de apă care au depăşit 60 l/mp în unele zone. Localităţile din judeţul Galaţi, precum Corod, Drăguşeni, Valea Mărului, Bălăşeşti, Cerţeşti, Bălăbăneşti şi Rădeşti, au fost cele mai afectate, cu viituri şi ape care au atins în unele locuri peste 1,5 metri înălţime.

Pe lângă judeţul Galaţi, coduri de avertizare hidrometeorologică au fost emise şi pentru judeţul Vaslui, unde localităţile Zorleni, Banca, Vinderei, Epureni, Griviţa, Șuletea și Fruntișeni au fost, de asemenea, sub alertă de ploi torenţiale.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a transmis că următoarele segmente de drumuri sunt închise circulaţiei: DN 25, DJ 251, DJ 251A, DJ 242B, DN 24D, DJ 253, DJ 242, și altele, afectând direct mobilitatea în regiune. Pentru actualizări privind situaţia drumurilor şi avertizările meteo, cetăţenii sunt îndemnaţi să urmărească comunicatele oficiale şi să contacteze autorităţile competente.

De asemenea, meteorologii au prognozat că instabilitatea atmosferică va persista, cu noi avertizări de cod portocaliu de ploi şi vijelii în nouă judeţe, inclusiv Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ, anunţând averse torenţiale care pot acumula între 40 şi 80 l/mp în intervale scurte de timp. Aceste condiţii meteo severe necesită o vigilenţă sporită şi măsuri de precauţie din partea populaţiei.