Privind succesiunea ca procedură amețitoare de complexă, mulți se întreabă când expiră dreptul la moștenire.

Conform Articolului 1.103 Cod civil, dreptul de opțiune succesorală dispare la expirarea unui an de la deschiderea succesiunii dacă moștenitorul nu acceptă moștenirea explicit sau prin acțiuni tacite de acceptare, astfel stabilită o prezumție de renunțare.

Totuși, există situații excepționale unde termenul de un an nu începe de la deces, ci:

  • De la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea are loc după deces;
  • De la înregistrarea decesului în registrul civil, dacă se face în baza unei hotărâri judecătorești de declarare a decesului, dar succesibilul nu știa despre deces sau hotărârea înainte de această dată, caz în care termenul începe de la data respectivă;
  • De când legatarul a aflat sau trebuia să afle despre legatul său, dacă testamentul cu acest legat este descoperit după deschiderea moștenirii;
  • Din momentul în care succesibilul a aflat sau trebuia să afle despre legătura de rudenie pe care se bazează moștenirea sa, dacă această dată este după deschiderea moștenirii, potrivit legalbadger.

Rezumând, persoana care nu acceptă moștenirea în termen de un an de la deschiderea succesiunii își pierde dreptul de moștenitor, fiind considerat că a renunțat tacit. Momentul de la care începe termenul de opțiune are, de asemenea, excepții. În conformitate cu art. 1103 alin. (2), termenul începe în alte momente în situații specifice, după cum s-a menționat mai sus.

În plus, termenul de opțiune poate fi suspendat sau moștenitorul poate fi repus în termenul de opțiune conform regulilor care guvernează prescripția extinctivă.

Dacă moștenirea este acceptată, dreptul de moștenitor devine imprescriptibil – nu poate fi pierdut printr-o trecere a timpului, indiferent dacă succesiunea este realizată sau nu.

Concluzionând, în răspunsul concis la întrebarea când îți pierzi statutul de moștenitor, dreptul la moștenire va fi pierdut:

  1. După un an de la deschiderea moștenirii, dacă moștenitorii nu au acționat pentru acceptarea acesteia;
  2. Niciodată, după acceptarea moștenirii.