Despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă

În urma declarațiilor ministrului Agriculturii, Florin Barbu, la conferința de presă organizată la Slatina, fermierii afectați de seceta severă urmează să primească despăgubiri minimale de 1.000 lei.

Aproximativ două milioane de hectare de culturi agricole au fost afectate de anularea condițiilor meteorologice. Fiecare hectar va fi compensat cu cel puțin 200 de euro, echivalentul sumei minime anunțate.

Reclamă

Ministrul Agriculturii a precizat: „Din evaluările Ministerului Agriculturii, aproximativ două milioane de hectare de culturi de primăvară au fost afectate. Am discutat cu domnul prim-ministru și am stabilit public că plata despăgubirilor va fi de minim 200 de euro pe hectar. Comisiile și instituțiile publice subordonate Ministerului Agriculturii sunt obligate să finalizeze procesele-verbale de constatare a calamităților până pe 15 septembrie, astfel încât fermierii să primească banii în luna octombrie”.

Declarațiile oficiale vin cu promisiunea că banii vor ajunge în conturile fermierilor în luna octombrie.

Seceta și autosusținerea României în privința cerealelor

Preocupări au existat și cu privire la capacitatea României de a se autosusține în ceea ce privește cerealele, atât pentru consum intern cât și pentru export, în condițiile secetei. Florin Barbu a oferit asigurări în acest sens, citând faptul că „în prezent, irigăm 1,6 milioane de hectare. România are suficiente cereale atât pentru consumul propriu, inclusiv pentru sectorul zootehnic, cât și pentru export,”.

Efectele sistemelor anti-grindină

Un alt subiect abordat în cadrul conferinței au fost sistemele anti-grindină. Ministerul Agriculturii a confirmat că se evaluează impactul acestora, în pofida criticilor că acestea ar fi influențat negativ precipitațiile în județul Prahova.

Pe această temă, Florin Barbu a punctat că: „Studiul asupra sistemelor antigrindină este în curs și, marți, la ora 15:00, vom discuta acest aspect în cadrul unei întâlniri la Ministerul Apărării și Ministerul Economiei. Sistemul antigrindină va continua să funcționeze și să se dezvolte, fiind un instrument foarte eficient,”.

Măsurile anunțate vin să asigure sprijinul pentru fermierii afectați de seceta prelungită și sa ofere un răspuns concret la problemele apărute în agricultura românească, garantând, în același timp, securitatea alimentară a țării.