Casa de Pensii a identificat patru erori în procesul de recalculare a pensiilor, care au condus la pagubirea unor pensionari.

Informația a fost dezvăluită într-un răspuns oficial al instituției, care a oferit și indicații referitoare la corectarea acestor erori.

Reclamă

Procesul de recalculare a pensiilor s-a încheiat în august, iar deciziile cu sumele recalculate au distribuie ulterior. Cu toate acestea in luna septembrie, s-ar mai fi distribuit si alte pensii recalculate.

La nivel național, aproximativ două milioane de pensionari au primi creșteri de până la 500 de lei, în timp ce un milion de pensionari au avut creșteri între 500 și 1.000 de lei. Totuși, aproximativ 800.000 de pensionari nu vor beneficia de creșteri ale pensiei în urma recalculării, menținând pensia deja în plată.

Nemulțumirile pensionarilor

Multitudinea de nemulțumiri din partea pensionarilor decurge din faptul că unii dintre ei au constatat că deciziile de recalculare indică sume cu mii de lei mai mici decât cele așteptate. Acești pensionari vor rămâne cu pensia în plată, însă suma nu va mai fi indexată anual la 1 ianuarie, cu inflația.

Astfel, pensia lor rămâne înghețată până când creșterile de pensii de la 1 ianuarie vor acoperi suma alocată de stat pentru ca pensia lor să nu scadă la recalculare.

Erorile din procesul de recalculare

Casa de Pensii a relevat cele patru erori posibile în procesul de recalculare a pensiilor:

  • Preluarea incorectă a datelor din documentele justificative, care poate include stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de invaliditate/dizabilitate;
  • Interpretarea eronată a legislației, care poate duce la erori în determinarea stagiilor contributive/necontributive, a punctajelor, a datelor de referință pentru calculul pensiilor;
  • Certificarea sau declararea incorectă a datelor de către angajatori, care ar putea influența calculul corect al pensiei;
  • Comunicarea inexactă sau absența comunicării din partea beneficiarilor, care pot influența cuantumul pensiei;
  • Calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate, erori susceptibile să apară în cazul recalculărilor și revizuirilor.

Pensionarii nemulțumiți de noua recalculare a pensiilor au la dispoziție trei căi de atac:

  1. Prima opțiune este să depună o petiție de revizuire la Casa de Pensii.
  2. A doua soluție ar fi să conteste în instanță decizia, în cel mult 45 de zile de la receptarea acesteia.
  3. Legea care a stat la baza recalculării poate fi atacată la Curtea Constituțională, cu posibilitatea declarării ei ca fiind neconstituțională și, implicit, anulată.