Prețurile cărnii de pui și de porc sunt așteptate să crească substanțial în România, odată cu toamna anului 2024, în contextul unei secete severe care a compromis producția agricolă, în special cea de porumb, fundamentală pentru hrănirea animalelor. Specialiștii estimează o majorare de cel puțin 5% la carnea de pui, iar în cazul cărnii de porc, prețurile pe kilogram vor cunoaște scumpiri similare.

În 2023, o tonă de carne de pui se vindea cu 800 de lei, însă acest preț a ajuns la 1200 de lei în 2024, iar tendința de creștere este așteptată să continue. Agricultorii se confruntă cu pierderi dramatice, cum este cazul fermierilor din Iași, unde producția de porumb a scăzut de la 13 tone pe hectar la doar 2 tone. Aceasta scădere drastică a producției a condus la dublarea prețului porumbului, crescând astfel și costurile de producție ale cărnii.

Reclamă

„Arată foarte rău la momentul ăsta, a suferit din toate punctele de vedere. Boabele nu s-au făcut. A rămas steril. Niciun an nu a fost așa rău cum este 2024”, a declarat un agricultor pentru observatornews.ro. Situația este agravată de faptul că fermierii anticipau o producție totală de 13 milioane de tone de porumb, dar au reușit să recolteze doar 7 milioane de tone. Această diminuare semnificativă a producției este un factor cheie în creșterea prețurilor.

Un alt agricultor a subliniat impactul direct asupra prețurilor: „Prețurile garantat o să fie foarte mari, cel puțin duble față de anul trecut. Dacă anul trecut vindeam kilogramul de porumb cu 70, 80 de bani, anul ăsta cu minim un leu 30, un leu 40”. Aceste scumpiri ale inputurilor agricole vor afecta inevitabil prețurile la consumator pentru carne, afectând bugetul familial al multor români.

Astfel, cetățenii sunt sfătuiți să se pregătească pentru o toamnă dificilă din punct de vedere financiar, având în vedere că aceste creșteri de prețuri la produsele alimentare de bază, cum ar fi carnea, vor pune o presiune suplimentară asupra cheltuielilor zilnice.