Șoferii care nu au cauciucuri de iarnă pot primi o amendă de 2.900 de lei

Începând cu luna noiembrie, șoferii trebuie să se asigure că autoturismele lor sunt echipate corespunzător pentru condițiile meteorologice din timpul iernii.

Absența cauciucurilor de iarnă poate atrage amenzi semnificative, iar legea impune suplimentar ca șoferii să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru deszăpezire.

Reclamă

Cei opriți în trafic fără aceste accesorii pot fi sancționați cu amenzi între 9 și 20 de puncte, echivalentul a 2.900 de lei, conform legislației în vigoare de la 26 ianuarie 2023.

În astfel de cazuri, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii, oferind doar o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Potrivit Codului Rutier, nu există un termen limită până la care șoferii din România trebuie să monteze anvelopele de iarnă.

Este obligatoriu ca, atunci când se circulă pe drumuri publice acoperite cu gheață, polei sau zăpadă, autoturismele să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, indiferent de anotimp.

De ce să nu folosești cauciucuri la mâna a doua? Expertul auto Titi Aur îi avertizează pe șoferi împotriva economisirii unor sume mici prin achiziționarea de anvelope second-hand, deoarece pot pune în pericol siguranța:

„Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal.

Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderență când este abia fabricat. Cu fiecare minut care trece, el devine mai puțin aderent.

Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) și 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderență scăzută.

Cauciucul îmbătrânește cu timpul și se uzează”, a declarat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.

Lista cerințe obligatorii în portbagaj pe timp de iarnă:

  • Un set de cauciucuri de iarnă montate.
  • Un săculeț de nisip.
  • O lopată pentru deszăpezire.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru siguranța rutieră în sezonul rece și sunt impuse de legislația în vigoare pentru a reduce riscurile asociate condițiilor meteorologice nefavorabile.