Când lași tacâmurile pe farfurie, în poziție paralelă, ca și când ar indica ora 4:20, transmiți chelnerului mesajul că ai terminat de mâncat. Aceasta este parte din codul bunelor maniere la masă, un cod pe care ospătarii îl cunosc indiferent de țara în care se află.

Astfel, chiar dacă încă mai există mâncare pe farfurie, chelnerul va înțelege că poate să ridice farfuria.

Reclamă

Ce semnifică diferitele poziții ale tacâmurilor pe farfurie

  1. Tacâmurile așezate pe farfurie, arătând ora 4:20: Indică faptul că ai terminat de mâncat.
  2. Furculița pe muchia stângă și cuțitul pe muchia dreaptă: Indică faptul că ai luat doar o pauză.
  3. Cuțitul și furculița în formă de cruce: Sugerează că dorești să primești următorul fel de mâncare comandat.

Chelnerii sfătuiesc clienții să nu încerce să ajute la strânsul farfuriilor de pe masă. „Nu e nevoie să stivuiască farfuriile și tacâmurile într-un colț și nici să dea vesela chelnerilor.

Ospătarii au anumite reguli sau obiceiuri după care se ghidează atunci când strâng vesela de pe masă, pentru a putea lua cu ei cât mai multe vase.

Dacă te uiți atent, unii aduc chiar și mai multe feluri de mâncare, bazându-se pe echilibru, atenție și modul ingenios de-a pune farfuriile pe brațe. Așadar, în încercarea de a-l ajuta, dându-i tu farfuriile în mână, ai putea mai degrabă să îl încurci.”