Pentru ca în perioada postului oamenii se simt mai strâmtorați de la mâncare, astăzi vă prezentăm o rețetă de sarmale de post, așa cum le prepară măicuțele la Mănăstirea Prislop.

Ingrediente pentru sarmale de post:

Reclamă

  • 1 varză murată mare
  • 450 g ciuperci champignon
  • 1 morcov mărișor, ras prin răzătoarea fină
  • 1 felie mică țelină rasă
  • 1 ceapă mare tocată fin
  • 130 g orez
  • 300 ml suc de roșii
  • 3 linguri pastă de roșii
  • 1-3 frunze de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • boabe de piper
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 1 praf oregano
  • 2-3 linguri ulei
  • apă fiartă

Metodă de preparare: Se începe prin călirea cepei tocate mărunt în 2-3 linguri de ulei, până devine sticloasă. Se adaugă jumătate din morcovul ras, călindu-se împreună încă un minut.

Urmează ciupercile tocate mărunt, care se călesc până se înmoaie puțin. Se adaugă orezul bine spălat și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt. Se mai ține pe foc încă 1-2 minute.

Frunza de varză se umple cu compoziția de ciuperci și orez, rulându-se astfel încât să rămână 2 cm la fiecare capăt al frunzei. Capetele se introduc înăuntru pentru a preveni desfăcerea sarmalelor la fierbere.

Frunze de varză tăiate julien se așază pe fundul oalei, împreună cu restul de morcov ras și țelină rasă fin. Sucul de roșii se amestecă cu pasta de roșii și se toarnă 1/3 din cantitate peste varza julien.

Sarmalele se aranjează în oală, presărând crenguțe de cimbru și oregano uscat. Se adaugă restul de suc de roșii, un rând de varză tăiată julien și boabele de piper. Uleiul și apa fierbinte se completează până la nivelul sarmalelor.

Fierberea sarmalelor durează aproximativ 30 de minute la foc mediu-mic, cu capacul pus. Se completează cu apă, dacă este necesar. După acest interval, sarmalele se dau la cuptor pentru 45-50 de minute, în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. Se servesc calde.