Experții avertizează că petrecerea unui timp îndelungat pe toaletă poate avea efecte negative asupra sănătății.
A sta mai mult de 10 minute pe vasul de toaletă poate crește riscul de hemoroizi și poate slăbi mușchii pelvieni, avertizează Dr. Lai Xue de la University of Texas Southwestern Medical Center.
Reclamă
„Atunci când pacienții se prezintă la mine cu nemulțumiri, unul dintre principalele domenii pe care trebuie să le aprofundăm este petrecerea mult timp la toaletă”, a spus Xue.
Dr. Farah Monzur de la Stony Brook Medicine recomandă ca durata optimă a șederii pe toaletă să fie între cinci și 10 minute.
Fiți mai atenți la timpul petrecut la baie
Pentru a preveni statul prelungit pe toaletă, Dr. Lance Uradomo de la City of Hope Orange County sugerează evitarea folosirii telefonului sau a altor materiale de citit în baie. „Faceți ca statul pe vasul de toaletă să fie cât mai neinteresant posibil”, sfătuiește Monzur.
În cazul dificultăților de eliminare, Xue recomandă o plimbare scurtă pentru stimularea mișcărilor intestinale. Totodată, consumul de alimente bogate în fibre și hidratarea contribuie la menținerea regularității.
- Probleme asociate cu statul prelungit pe toaletă:
- Slăbirea mușchilor pelvieni
- Risc crescut de hemoroizi
- Presiune crescută asupra circulației sanguine
- Recomandări pentru evitarea șederii îndelungate:
- Evitarea utilizării telefonului sau citirii în baie
- Limitarea timpului petrecut pe toaletă la 5-10 minute
- Plimbări scurte pentru stimularea tranzitului intestinal
Un timp îndelungat petrecut la toaletă poate semnala și probleme mai grave, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau cancerul colorectal. Societatea Americană de Cancer a raportat o creștere a cazurilor de cancer colorectal la persoanele sub 55 de ani.
Dr. Uradomo a menționat că dificultatea constantă de eliminare poate fi un simptom al cancerului de colon. Pacienții care experimentează astfel de probleme pentru perioade mai lungi de trei săptămâni ar trebui să consulte un medic.