În perioada Postului Crăciunului, preotul Vasile Ioana atrage atenția asupra a două alimente pe care ar trebui să le evităm: pâinea și zahărul. Aceste recomandări vin în contextul unei diete mai sănătoase și echilibrate, care să contribuie la curățarea trupului și sufletului.
„Lăcomia pântecelui încă mai există. Și atunci haideți să mâncăm mai puțin. Desigur, dacă munca pe care o faci îți cere să mănânci mai mult nu este păcat. Sfatul meu onest pentru voi este ceva ce fac și eu: Nu mai mănânc pâine după ora 16.00.
Reclamă
Dacă este nevoie să mănânci pâine la micul dejun, este în regulă. Dar este prea multă pâine în poporul român! Și mulți dintre noi avem intoleranță la gluten.
Mulți dintre noi nu suntem sănătoși, nu suntem bine pentru că mâncăm multă pâine”, a declarat preotul, conform Dcnews.ro
De ce este important să renunțăm la aceste alimente în Postul Crăciunului?
Preotul Vasile Ioana subliniază importanța renunțării la zahăr, considerându-l mai dăunător decât orice război: „De asemenea, mâncăm mult zahăr. Haideți să renunțăm la pâine și zahăr.
Haideți să încercăm! Zahărul a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război. Haideți să reducem puțin cantitățile alimentare! Haideți să mâncăm mai puțin seara! Haideți să facem mișcare fizică! Românii sunt sedentari.
Stăm cu fundul în birou, apoi ne punem fundul în mașină și apoi ne punem fundul acasă, pe canapea. Stai pe loc prea mult. Și eu am început să fac mișcare fizică aproape în fiecare zi. Merg trei ore pe zi, într-un pas mai mișcat puțin.
Nu este nevoie neapărat să alergi, poate ai probleme cu un genunchi etc. Dar mergi săltat! Dacă nu putem ieși afară, putem să facem 12 mătanii în fiecare seară”, a mai adăugat preotul.
Postul Nașterii Domnului, sau Postul Crăciunului, este unul dintre cele patru posturi mari de peste an și durează 40 de zile, de la 15 noiembrie până la 24 decembrie. Pe parcursul acestui post, există dezlegare la pește în anumite zile, astfel:
- Sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, sunt zile cu dezlegare la pește, indiferent de sărbătoare.
- Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri se prăznuiește un sfânt important, marcat în calendarul ortodox cu cruce neagră, este dezlegare la untdelemn și vin.
- Dacă sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, este dezlegare la pește.
Aceste reguli alimentare sunt menite să ajute la curățirea trupului și la o apropiere mai mare de spiritualitate.
Preotul Vasile Ioana sugerează că renunțarea la pâine și zahăr nu doar că îmbunătățește sănătatea fizică, dar contribuie și la dezvoltarea unei relații mai profunde cu Dumnezeu.