Cât de departe trebuie să fie telefonul mobil când dormi

Telefonul mobil, deși indispensabil în viața de zi cu zi, poate fi dăunător sănătății dacă este ținut prea aproape în timpul somnului.

Medicul Vlad Ciurea avertizează asupra pericolelor ce pot apărea când dormim cu telefonul lângă noi, subliniind că dispozitivul ar trebui să stea într-o altă cameră. Dacă acest lucru nu este posibil, recomandă o distanță de 3-4 metri între noi și telefon în timpul somnului.

Reclamă

„Telefonul e o sursă de radiații, este bine să îl ținem la distanță, de ce să forțăm? Cei care țin telefonul la capul patului se trezesc mai puțin odihniți decât cei care îl țin la distanță, dacă nu putem în altă cameră, măcar la 3-4 metri distanță.”, a menționat prof. dr. Vlad Ciurea, la RomâniaTV.

Radiațiile emise de telefoanele mobile sunt o problemă discutată frecvent de specialiști. Chiar și atunci când nu sunt folosite, telefoanele emit unde radio prin Bluetooth sau Wi-Fi, cunoscute drept radiații electromagnetice.

Expunerea prelungită la aceste radiații poate afecta sănătatea, crescând riscul unor afecțiuni. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aceste radiații sunt clasificate în Grupul 2B, indicând un potențial risc cancerigen pe termen lung.

Lista de sfaturi oferite de prof. dr. Vlad Ciurea include:

  • Țineți telefonul cât mai departe de pat, ideal în altă cameră.
  • Dacă nu este posibil, păstrați o distanță de 3-4 metri între dumneavoastră și telefon.
  • Evitați să țineți telefonul lângă inimă, mai ales în timpul nopții.

„Telefoanele emit radiații. Sunt periculoase și pentru femei și pentru bărbați. Trebuie ținut la distanță. În niciun caz lângă inimă! Vă rog frumos, seara, nu dormiți cu telefonul în pat!”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, în cadrul podcast-ului moderat de Cătălin Măruță.

Este un apel la conștientizare și prevenție, subliniind importanța unui somn odihnitor și fără influențe nocive externe.