Nu mai consumați acești pești! Intoxicaţie cu mercur. Alertă pentru cei care ţin Postul Crăciunului. Peștele este unul dintre alimentele preferate atunci când vine vorba de diete, având o serie de beneficii pentru corpurile noastre.
Este foarte căutat şi în această perioadă, în Postul Crăciunului fiind multe zile cu dezlegare la peşte. Anumite specii pot fi însă periculoase dacă sunt consumate în exces.
Reclamă
Peștii cu conținut ridicat de mercur
Peștele este apreciat pentru uleiurile sănătoase Omega 3 și fierul pe care le conține. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la speciile pe care le consumăm, din cauza conținutului ridicat de mercur.
În Europa, există preocupări legate de mercurul din alimente, în special în pește. Consumul excesiv al speciilor cu concentrații mari de mercur poate dăuna sănătății.
Printre peștii cu conținut ridicat de mercur se numără:
- calcanul
- rechinul
- barramundi
- peștele spadă
- peștele pion roșu
- rexea solandri
- tonul roșu sudic
- mihalțul de mare
Nutriționiștii recomandă consumul moderat al fructelor de mare, considerate principala sursă de mercur. De asemenea, se sugerează alegerea peștilor cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul și tonul la conservă, sau crustacee precum stridiile, creveții și homarii.
„O alternativă este și uleiul de pește, bogat în acizi grași omega 3, reprezintă, scrie medicool.ro.”
Un alt pește periculos pentru consum este pangasiusul, cunoscut pentru toleranța sa crescută la toxinele din apă. Acest pește este un experiment genetic al cercetătorilor chinezi și este preferat de mulți datorită prețului accesibil și lipsei oaselor.
Cu toate acestea, pangasiusul poate fi periculos, având capacitatea de a absorbi toxinele din mediu.