Fragezi și delicioși. O rețetă tradițională de cârnați de casă pe care o știu doar anumiți bucătari

La români, pe masa tradițională de Crăciun, porcul este rege, iar cârnații de casă sunt nelipsiți. Bucătarul Marian Toma dezvăluie o rețetă tradițională care promite să aducă aromele autentice direct în farfuria dumneavoastră.

Iată cum puteți pregăti acasă cârnați fragezi și delicioși, urmând pașii unei rețete tradiționale.

Reclamă

Ingrediente necesare pentru 20 de cârnați:

  • 3 kg carne porc mai grasă
  • 1,5 kg carne vită
  • 3 căpățâni de usturoi
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 2 linguri boia dulce
  • 1 lingură boia iute
  • 1 linguriță piper
  • sare grunjoasă
  • ½ linguriță ienibahar
  • mațe de porc

Mod de preparare:

  1. Pregătirea mațelor: Curățați mațele și spălați-le bine. Acestea trebuie răzuite cu dosul unui cuțit sau cu o lingură de lemn, având grijă să nu se rupă. Separat, dizolvați o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă.
  2. Prepararea compoziției: Tăiați carnea de porc și vită în bucăți mici și tocați-o. Puneți carnea într-un vas mare.
  3. Pisați usturoiul, frecați-l cu un praf de sare, adăugați puțină apă și omogenizați. Adăugați mujdeiul de usturoi peste carne, împreună cu toate condimentele, mai puțin sarea.
  4. Amestecați bine și adăugați treptat saramura, frământând compoziția. Lăsați la aromatizat peste noapte.

Pentru a fi gustosi este bine să alegeți intestine (mațe) cât mai subțiri. Este recomandat să cumpărați intestine gata curățate din comerț. Persoanele care vor să folosească mațele de la porcul pe care l-au tăiat trebuie să le curețe extrem de bine.

Acestea trebuie ținute în apă rece cu sare și puțin piper pentru a înlătura orice fel de miros neplăcut, mai spune bucătarul.

  1. Umplerea cârnaților: Atașați pâlnia de cârnați la mașina de tocat și umpleți mațele. Aveți grijă să nu fie prea îndesați, pentru că atunci când se usucă se pot sparge.
  2. După ce sunt umpluți, lăsați cârnații să stea câteva ore în bucătărie pentru a se usca, apoi scoateți-i pe balcon să se zvânte la rece.
  3. Sfaturi pentru afumare: Pentru afumat, se recomandă folosirea lemnului fără rășină, evitând lemnul de brad sau alte conifere. Pentru a obține gustul dorit, poți folosi boia de ardei gata afumată.
  4. Cârnații se leagă la capete și se întind pe un băț, după care se lasă la scurs 24 de ore, abia apoi fiind gata pentru afumat.
  5. Gătirea cârnaților: Cârnații pot fi gătiți la cuptor sau în tigaie. Dacă optați pentru tigaie, adăugați foarte puțin ulei sau untură, și o jumătate de cană de apă, lăsându-i să se gătească în suc propriu.
  6. Puneți capacul la tigaie și, când se evaporă apa, întoarceți cârnații pentru a prinde culoare. Dacă alegeți cuptorul, nu îi gătiți simpli, ci împreună cu friptura, adăugând cârnații cu o jumătate de oră înainte ca friptura să fie gata.