Au apărut primele cireșe în România. Incredibil ce preț are o singură cireașă

Au apărut primele cireșe în România, iar prețul lor i-a luat prin surprindere chiar și pe comercianți. În piețele din Timișoara, aceste fructe de sezon sunt tratate ca niște delicatese de lux, ajungând la sume exorbitante pentru buzunarul românilor.
În piețele din Timișoara, cireșele au ajuns să fie tratate mai degrabă ca produse de lux decât ca fructe de sezon.
Provenite din Grecia, cireșele sunt vândute cu 200 de lei kilogramul. La un asemenea tarif, comercianții au început să le vândă și la bucată, iar o singură cireașă poate costa 5 lei.
„Cinci lei o cireașă? Păi câte cireșe intră într-un kilogram?”, se întreabă retoric o clientă, citată de observatornews.ro.
Pentru mulți, alternativa de a consuma cireșe românești nici măcar nu mai există. Din lipsa unor variante locale, întrebarea femeii rămâne fără un răspuns concret.
Vânzările sunt reduse în ciuda curiozității generate de apariția cireșelor pe tarabe. Cei care cumpără, aleg să ia doar 100 sau 200 de grame, suficient cât să-și potolească pofta.
„Sincer, nu aș da 200 de lei pe un kilogram, dar dacă cere soția, că e însărcinată, te riști, bagi mâna în buzunar și cumperi”, spune un vânzător.
Prețurile ridicate au stârnit și un val de glume în mediul online. Un tiktoker povestește, cu umor, cum a cedat tentației și a cumpărat o singură cireașă:
„Deși au un preț puțin piperat, am decis să-mi fac un capriciu și să cumpăr una. Cât de scumpă poate fi?”
Comentariile au apărut imediat. Un utilizator scrie:
„Dacă mănânci în magazin 2-3 cireșe s-ar putea să cheme poliția că este prejudiciul mare”,
iar altul ironizează:
„Domnul de la pază ar trebui să păzească cireșele și nu ieșirea din magazin”.
Pe lângă prețurile mari ale importurilor, și producția internă e la pământ. În localitatea Rugi, cunoscută în trecut pentru livezile sale bogate, pomii abia dacă mai au flori anul acesta. În multe cazuri, fructele nici nu au fost culese în anii trecuți, iar acum, oamenii din zonă se pregătesc pentru o recoltă aproape inexistentă.
„Ăsta era venitul nostru. Cireșele și fructele. O să găsim foarte scumpe. O să găsim cireșe de Rugi, de Grecia, și o să fie foarte scumpe, dar pe ele o să scrie de Rugi”, afirmă Gheorghe Sichitiu, un localnic care a crescut printre livezi, potrivit sursei citate.
Situația este confirmată și de autorități. Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj, susține că vremea capricioasă a afectat serios livezile:
„Au fost afectați toți pomii mai timpurii, piersicul, caisul, cireșul de mai. O să fie o producție mai mică”.
Problema nu se oprește la granițele României. Și în alte țări cu tradiție în cultivarea fructelor, precum Bulgaria, Serbia, Grecia și Turcia, culturile au fost compromise de condițiile meteo instabile. Așadar, oferta este mică în toată regiunea.
În lipsa unei producții locale și regionale consistente, cireșele au ajuns să fie, pentru mulți români, un lux la care doar se pot uita. Comercianții încearcă să vândă, clienții ezită, iar sezonul cireșelor debutează cu multă frustrare și glume amare.
Conținutul publicat pe news.substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨