Victor Ponta, prima reactie dupa ce a fost acuzat ca a pus Serbia pe primul loc: „Am pus oamenii si viata oamenilor. Sunt pregatit pentru toate atacurile murdare”

Victor Ponta a declarat că nu regretă decizia de a susține deschiderea ecluzelor de la Porțile de Fier în anul 2014, măsură luată pentru a preveni inundațiile din Belgrad, capitala Serbiei.
Chiar dacă acest lucru a dus la inundarea unor terenuri din România, fostul premier susține că a acționat corect și că a pus salvarea vieților omenești pe primul loc.
Ponta spune că decizia a fost ghidată de valori personale și religioase
„E un lucru cu care sunt foarte împăcat sufletește și mă mândresc, ca român, că i-am ajutat pe vecinii noștri la necaz. Vreau să răspund cu mâna pe inimă și în fața lui Dumnezeu de ce cred că am făcut un lucru bun pentru orice om, pentru orice român și pentru orice creștin,”
a declarat Victor Ponta într-un interviu la România TV.
Întrebat de ce a sprijinit Serbia, deși sloganul său de campanie era „România pe primul loc,” Ponta a afirmat că viața oamenilor este mai presus de orice.
„Am pus oamenii și viața oamenilor, așa am fost crescut de acasă, așa am citit în Biblie, așa mi-a zis mama, așa cred că toți suntem învățați, primul lucru salvezi oamenii.”
Fostul lider PSD consideră că ar fi fost o greșeală să se gândească doar la români în acel context.
„Atunci când am avut de ales între vieți omenești și niște terenuri de inundat, și azi cred că decizia corectă este să salvez vieți omenești, asta face un lider în criză,” a subliniat el, completând că aceeași abordare ar adopta-o și în calitate de președinte.
Ponta a menționat că nu a luat decizia singur, ci a consultat experți din Guvern.
„Era vineri noapte, și aveam un consilier pe presă care mă ajuta atunci, acum mă înfierează la altă televiziune,” a spus fostul premier, adăugând că în zone precum Gorj și Vâlcea s-au înregistrat inundații mai grave decât cele din zona afectată de deschiderea ecluzelor.
În legătură cu lipsa unei comunicări publice oficiale privind decizia, Ponta a declarat că nu s-a considerat necesară o avertizare din partea ISU.
„Nu avea ISU de ce să sperie lumea, din moment ce nu a fost nimeni în pericol,” a explicat el.
Fostul premier a făcut și o paralelă cu un gest similar al autorităților sârbe, amintind că
„în anul 2006, autoritățile sârbe au luat măsuri similare pentru a proteja localitățile din Banatul românesc de inundații.”
El a subliniat că vede astfel de acțiuni ca pe un gest firesc între vecini:
„Sincer, cred că așa trebuie să se poarte niște vecini. Noi întotdeauna îi ajutăm pe alții și ne ajutăm pe noi.”
Ponta a insistat că România a intervenit atunci ca un stat prieten, într-un moment extrem de dificil pentru Serbia, afectată de cele mai severe inundații din Europa din ultimii 120 de ani.
„În 2014 au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe, iar România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol,” a scris el ulterior și într-un mesaj publicat pe Facebook.
El a mai spus că decizia sa nu a fost influențată politic, ci bazată pe responsabilitatea de lider.
„În vremuri grele, adevărații lideri iau decizii pentru oameni” , a declarat Ponta, menționând și că
„nimic și nimeni nu mă poate intimida sau opri din drumul meu.”
Între timp, Hidroelectrica a transmis public un punct de vedere oficial. Într-un comunicat, compania a precizat:
„Exploatarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație de la Porțile de Fier este reglementată prin lege” și că în mai 2014, „aceasta s-a realizat conform reglementărilor în vigoare.”
Victor Ponta a ținut să puncteze că acțiunile luate la acel moment au fost motivate exclusiv de dorința de a proteja vieți.
„Cred că atunci când poți salva vieți, nu întrebi de naționalitate, nu întrebi dacă-s ai tăi sau ai altuia,” a lăsat de înțeles, susținând că liderii trebuie să acționeze uman în momente de criză.
Conținutul publicat pe news.substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨