Cat costa un kilogram de cartofi noi romanesti la inceputul primaverii.

Data actualizării: 21 martie 2025

Primii cartofi noi românești au ajuns deja în piețele din țară, dar nu oricine își permite să-i cumpere. Cu prețuri ce pot ajunge și la 20 de lei pentru un kilogram, mulți români se gândesc de două ori înainte să scoată portofelul.

Comparativ cu cartofii vechi, aceștia sunt de până la trei ori mai scumpi, iar în contextul scumpirilor din ultima vreme, cumpărătorii aleg mai degrabă variantele mai ieftine.

Cât costă prospețimea: clienții ezită, producătorii trag tare


Prețul ridicat este justificat, spun cei din piață, de cheltuielile mari pentru producție și de dorința cumpărătorilor de a mânca produse cât mai proaspete. Cu toate astea, nu toți sunt dispuși să plătească sume atât de mari doar pentru gustul cartofului nou.

„Cam mare, dar pentru munca pe care o depun, şi efortul şi totul. Nu ştiu dacă merită, mi se pare totuşi o sumă mare”, a spus un client, potrivit Observator News.

„Să apară cât mai repede pe piaţă, ceea ce e proaspăt e binevenit pentru organism”, a adăugat un alt cumpărător.

În ciuda prețului, eforturile agricultorilor nu sunt deloc mici. Mioara Roambă, cultivatoare din România, lucrează aproximativ 1600 de metri pătrați de teren. Ea speră la o producție satisfăcătoare în acest sezon, chiar dacă nu se așteaptă la ceva spectaculos.

„Producţia este bunicică, aşteptam să fie mai mare, dar asta este ne mulţumim şi cu ce dă Dumnezeu, că nu avem ce face. Ajunge cu totul, cu sămânţă, cu folii cu tot cu tot – undeva la 100 cu totul. Da, 10 mii”, a explicat aceasta.

Și alți producători simt presiunea muncii intense. Daniela Onicală, care deja a reușit să scoată primii cartofi din pământ, a povestit:

„Am reuşit, dar foarte multă muncă. Nu am dormit. Am tras mult mai mult. Motorină la tunuri, mult mai mulţi bani băgaţi”.

Pe lângă cei care cultivă în spații protejate, agricultorii așteaptă și apariția cartofilor plantați direct în câmp. Până la finalul lunii martie, și aceștia ar trebui să ajungă pe mesele românilor, deși riscurile sunt mai mari din cauza vremii imprevizibile.

Aurelia Diaconu, director la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, a explicat cum temperaturile anormale din iarna trecută au dus la o plantare mai timpurie.

„Faptul că anul trecut a fost un an total atipic cu un februarie extrem de călduros, fermierii au văzut în ianuarie temperaturi ridicate şi au început să planteze şi în câmp”, a declarat aceasta.

În acest context, cartofii noi și-au făcut apariția mai repede în piețe, dar la un preț greu de digerat pentru mulți. Deși gustul proaspăt și textura delicată atrag cumpărătorii, diferența de preț îi face pe mulți să aleagă în continuare cartofii vechi, mai accesibili.

Producătorii speră totuși că, odată cu scăderea costurilor și creșterea ofertei, și prețurile se vor mai domoli, iar clienții vor reveni la produsele proaspete românești. Până atunci, cartoful nou rămâne un produs premium, accesibil doar celor dispuși să plătească sume semnificative pentru gustul primăverii.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe news.substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨