Măsuri drastice împotriva șoferilor băuți sau drogați

Data actualizării: 17 martie 2025

Tragedia de la 2 Mai, în care un tânăr de 19 ani a accidentat mortal doi pietoni sub influența a șase substanțe interzise, a determinat autoritățile să reacționeze. În urma acestui incident, Guvernul României a luat în calcul măsuri drastice pentru sancționarea șoferilor prinși băuți sau drogați la volan.

Restricții severe pentru șoferii care consumă alcool sau droguri

Una dintre propunerile cheie vizează suspendarea dreptului de a conduce timp de 10 ani pentru cei depistați în trafic sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Această măsură ar urma să descurajeze comportamentul periculos și să reducă numărul accidentelor grave. În plus, se ia în calcul și confiscarea vehiculului utilizat în momentul săvârșirii infracțiunii, pentru a împiedica recidiva.


„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare, şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului.

Măsurile propuse vin ca răspuns la statistici alarmante privind siguranța rutieră. În 2023, s-au înregistrat 4.525 de accidente grave în România, soldate cu 1.545 de decese și peste 3.500 de persoane rănite grav. Dintre infracțiunile rutiere constatate, peste 8.300 au fost legate de conducerea sub influența alcoolului, iar aproape 3.700 de cazuri au implicat consumul de substanțe psihoactive.

Testare antidrog și confiscarea mașinilor

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că noile măsuri vor include și testarea obligatorie antidrog pentru cei care obțin sau își reînnoiesc permisul de conducere.

„Scopul este de a identifica și a sancționa din timp persoanele care consumă droguri, înainte să ajungă să pună în pericol viețile celorlalți participanți la trafic”, a explicat Predoiu.

O altă măsură analizată este confiscarea mașinii pentru cei care transportă droguri, pe lângă sancțiunile existente. Aceasta ar extinde aria pedepselor aplicate în cazul infracțiunilor legate de substanțe interzise.

Legea adoptată de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi

Proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, care prevede suspendarea permisului pentru 10 ani în cazul șoferilor prinși băuți sau drogați la volan, a fost adoptat de Camera Deputaților cu unanimitate, primind 256 de voturi „pentru”. Acesta modifică articolul 66 din Codul Penal și a fost deja aprobat anterior în Senat.

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Inițiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaților, fiind adoptată cu unanimitate”, a anunțat Robert Cazanciuc.

Acesta a subliniat că scopul principal al modificării legislative este reducerea numărului de decese pe șoselele din România, țara aflându-se pe primul loc în Europa la acest capitol în ultimii șapte ani.

„După Legea Anastasia, a venit, iată, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a mai transmis senatorul PSD.

Creșterea pedepselor pentru recidiviști

Pe lângă interdicția de a mai conduce și confiscarea mașinilor, legea prevede pedepse mai severe pentru recidiviști. Persoanele care sunt prinse în mod repetat conducând sub influența alcoolului sau a drogurilor riscă condamnări mai aspre, iar termenul de reobținere a permisului ar putea fi extins și mai mult.

Aceste măsuri vin în contextul în care, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), din cele peste 53.000 de infracțiuni rutiere înregistrate anul trecut, aproximativ 15,5% au fost legate de consumul de alcool la volan, iar 7% de consumul de substanțe interzise.

Proiectul de lege a fost trimis pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis și poate fi consultat pe pagina oficială a Camerei Deputaților. Autoritățile speră ca noile măsuri să contribuie semnificativ la creșterea siguranței rutiere și la reducerea accidentelor cauzate de șoferii care ignoră regulile de circulație.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe news.substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨