Ilie Bolojan, decizie răsunătoare de la Paris. Ce a anunțat președintele

Președintele francez Emmanuel Macron îl primește miercuri pe președintele interimar al României, Ilie Bolojan, înaintea unei reuniuni informale prin videoconferință privind Ucraina.
Evenimentul face parte dintr-o serie de discuții inițiate de Macron, care și-a propus să consulte toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene până la sfârșitul săptămânii.
Într-un interviu acordat mai multor cotidiene regionale, potrivit Le Figaro, Macron a reiterat acuzațiile la adresa Rusiei, susținând că aceasta a intervenit în alegerile din România și reprezintă „o amenințare existențială pentru europeni”.
Participarea lui Ilie Bolojan marchează prima sa deplasare externă după preluarea mandatului de președinte interimar
Palatul Elysee a transmis că Emmanuel Macron și Ilie Bolojan vor participa împreună la reuniunea informală, care se va desfășura prin videoconferință alături de alți lideri internaționali. Lista completă a participanților nu a fost făcută publică.
Conform unor surse diplomatice citate de Reuters, la reuniune au fost invitate următoarele țări:
- Norvegia
- Canada
- Lituania
- Estonia
- Letonia
- Cehia
- Finlanda
- Grecia
- România
- Suedia
- Belgia
Unele dintre aceste țări ar putea participa online, conform declarațiilor a doi diplomați.
Președintele interimar al României a plecat miercuri dimineață la Paris cu o cursă de linie, fiind însoțit de Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene, potrivit News.ro.
Pe agenda oficială de la Palatul Cotroceni nu figura nicio întâlnire oficială la momentul publicării acestor informații.
Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat marți că reuniunea de la Paris, desfășurată cu o zi înainte, a fost inițiată de președintele Franței în cadrul formatului cunoscut ca Weimar Plus și că România va participa la următoarele discuții pe tema Ucrainei.
Președintele Emmanuel Macron a subliniat din nou gravitatea amenințărilor pe care le reprezintă Rusia pentru Europa.
„Rusia reprezintă o ameninţare existenţială pentru europeni, având în vedere acţiunile pe care le întreprinde în diverse domenii”, a declarat Emmanuel Macron marți.
„Manipularea informațiilor sau a proceselor electorale, ca în România, reprezintă exemple clare ale influenței nocive exercitate de Rusia.”
Președintele francez Emmanuel Macron a detaliat și alte acțiuni ale Rusiei care, potrivit acestuia, amenință stabilitatea europeană. Acestea includ atacurile cibernetice în toate țările europene, acțiuni la frontiera cu Polonia, precum și amenințările explicite prin doctrina sa nucleară.
„Manipularea informațiilor sau a proceselor electorale, ca în România, atacurile din Marea Britanie și amenințările nucleare reprezintă o strategie clară a Rusiei de a destabiliza Europa.”, a declarat Emmanuel Macron.
Nu este prima dată când Macron acuză Rusia că s-a implicat în alegerile din România. Pe 6 ianuarie, liderul de la Paris a îndemnat la vigilență în ceea ce privește interferențele ruse în alegeri.
„În urmă cu doar câteva săptămâni, România a trebuit să anuleze alegerile prezidenţiale din cauza interferenţelor şi a manipulării electorale atribuite în mod clar Rusiei. Cine şi-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar 10 ani?”, a afirmat Emmanuel Macron.
Luni, lideri din Germania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca s-au reunit la Paris, la invitația președintelui Emmanuel Macron. La întâlnire au fost prezenți și conducerea Uniunii Europene și secretarul general al NATO, pentru a discuta despre ultimele evoluții legate de Ucraina.
Discuțiile s-au concentrat pe inițiativele de pace lansate de noua administrație americană. Potrivit unor oficialități UE, unele state și-au exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că întâlnirea a fost rezervată doar anumitor lideri și nu a reprezentat un summit al întregii Uniuni Europene.
România nu a fost invitată să participe la summitul de criză desfășurat luni în capitala franceză.
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a infirmat categoric, luni seară, informațiile apărute în spațiul public conform cărora România ar fi primit invitație la reuniunea de urgență de la Paris și nu i-ar fi dat curs.
„România nu a fost invitată la reuniunea de urgență de la Paris, iar orice informație contrară este falsă. În cazul unor viitoare întâlniri, România va fi prezentă.”, a declarat Cristian Diaconescu.
În concluzie, participarea lui Ilie Bolojan la noul summit de la Paris va reprezenta prima deplasare externă a acestuia după ce a preluat mandatul de președinte interimar, în contextul în care Rusia continuă să fie percepută drept o amenințare majoră la adresa Europei.
Conținutul publicat pe news.substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨