Răsturnare de situație. Care este poziția SUA față de România. Emil Hurezeanu a spus adevărul și ce a aflat după declarațiile lui JD Vance

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat luni că nu există o poziție unică a Statelor Unite față de România, ci mai multe intervenții punctuale, fiecare având nuanțe și perspective diferite.
Declarația vine în contextul reacțiilor generate de discursul vicepreședintelui american J.D. Vance, care a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România.
„Nu ne rămâne decât să lămurim lucrurile”
Hurezeanu a explicat că declarațiile venite din partea oficialilor americani trebuie analizate în ansamblu, nu ca o poziție finală și categorică a SUA.
„Nu ne rămâne decât să lămurim lucrurile în ce ne privește și să înțelegem că nu suntem într-un stadiu final pur și simplu de reincriminări, de condamnări, există reveniri”, a afirmat acesta.
Ministrul a subliniat că reacțiile oficialilor americani din ultimele zile au avut loc pe platforma Conferinței de Securitate de la Munchen, unde vicepreședintele Vance a ridicat semne de întrebare și a generat nemulțumiri prin afirmațiile sale. Potrivit acestuia, subiectele discutate au vizat atât situația electorală din România, cât și contextul pre-electoral din Germania și dezbaterile privind valorile europene, teme influențate de viziunea fostului președinte Donald Trump.
„Era vorba acolo de situația electorală din România, de situația pre-electorală, dacă vreți, din Germania, de valorile europene puse sub semnul îndoielii de către președintele Trump, de felul în care se comunică în democrațiile pe care domnia sa le consideră fragile în Europa”, a declarat Hurezeanu pentru Digi24.
Ministrul a mai precizat că discursul vicepreședintelui Vance reflectă „o sensibilitate, ușor de înțeles, a noii administrații americane” față de alegerile libere și riscurile unor posibile manipulări.
„Administrația Trump a trecut, ea însăși, mai demult, prin aceste probleme și cred că există o altfel de sensibilitate”, a spus Hurezeanu.
Acesta a adăugat că în cadrul reuniunii de la Munchen au existat și alte poziții venite din partea oficialilor americani, iar nu toate au fost în linie cu discursul lui Vance.
„De altfel, fiecare dintre militarii americani a avut o partitură distinctă. Secretarul de stat Rubio a vorbit în alți termeni, n-a exclus posibilitatea integrării, implicării în procesul de pace a țărilor care și până acum au contribuit la efortul de război din Ucraina, deci și a europeanilor”, a explicat ministrul.
Generalul Keith Kellogg: România, un aliat puternic
Generalul Keith Kellogg, prezent la reuniunea de la Munchen, a transmis un mesaj diferit față de cel al vicepreședintelui Vance. Potrivit lui Emil Hurezeanu, generalul american, un bun cunoscător al situației din România și un susținător al cooperării militare dintre cele două țări, a reafirmat sprijinul SUA pentru România.
„Ne-a încurajat, susținând sau revenind cu încurajări mai vechi, înainte de instalarea administrației Trump”, a spus Hurezeanu.
Generalul Kellogg consideră România „un aliat puternic, esențial pe flancul estic”, iar această poziție a fost reafirmată și în cadrul unei reuniuni la sediul NATO din Bruxelles. Ministrul de Externe a precizat că, înainte de întâlnirea propriu-zisă cu ambasadorii țărilor aliate, Kellogg a dorit să aibă o conversație separată cu ambasadorii României, Poloniei și țărilor baltice, subliniind importanța acestora în strategia de securitate a alianței.
„În discuția extinsă, cu toți cei 33 de ambasadori, importanța flancului estic pentru alianță și pentru relațiile transatlantice a avut un loc distinct în declarația comună”, a precizat Hurezeanu.
Aflat vineri la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a declarat că România „a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”. Acesta a criticat liderii europeni, afirmând că aceștia „au părut încântați” de decizia luată la București.
Afirmațiile lui Vance au fost interpretate drept o schimbare de ton a administrației americane față de anularea alegerilor prezidențiale din România. Spre comparație, în luna decembrie, fostul secretar de stat Antony Blinken declara, în cadrul unui summit OSCE, că România a dezvăluit
„un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale”.
În contextul acestor poziții divergente din partea oficialilor americani, Emil Hurezeanu a subliniat că România trebuie să își clarifice poziția și să rămână în dialog constant cu partenerii săi internaționali.
„Nu suntem într-un stadiu final pur și simplu de reincriminări, de condamnări, există reveniri”, a reiterat ministrul de Externe.
Conținutul publicat pe news.substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨