Avertizare meteo! Vortex polar: Temperaturile scad până la -20 grade. Pronoza meteo pentru 17 februarie – 10 martie 2025

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru intervalul 17 februarie – 10 martie 2025, anunțând temperaturi extrem de scăzute în mai multe regiuni ale țării. Gerul se va resimți puternic în depresiuni și în zonele montane, iar în unele locuri temperaturile vor coborî sub -20 de grade Celsius. Vremea se va încălzi ușor începând cu data de 20 februarie, însă până atunci, nopțile vor rămâne geroase, cu minime de până la -16 grade în Carpații Orientali.
Meteorologii au avertizat că, deși în regiunile extracarpatice temperaturile vor fi sub media normală a perioadei, în vestul țării acestea se vor situa ușor peste normal. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai accentuate în sud și est, unde sunt posibile fulguieli, iar pe litoral ar putea apărea ninsori slabe.
În plus, vântul va sufla moderat, cu intensificări în sud-vestul țării și în Dobrogea. Temperaturile maxime vor oscila între -2 și 10 grade, iar minimele vor coborî între -11 și 0 grade, cu valori chiar mai scăzute în zonele depresionare.
Prognoza meteo pentru perioada 17 februarie – 10 martie 2025
Pentru intervalul 17 – 24 februarie, meteorologii estimează temperaturi medii ușor mai ridicate față de normal, în special în regiunile vestice. Cantitățile de precipitații se vor încadra în limitele normale pentru această perioadă.
Între 24 februarie și 3 martie, temperaturile vor rămâne peste media specifică acestei perioade, iar regimul pluviometric va fi apropiat de valorile normale pentru întreg teritoriul României.
În săptămâna 3 – 10 martie, se estimează că mediile valorilor termice vor fi peste cele obișnuite, mai ales în nordul țării. Totuși, precipitațiile vor avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.
Cod galben de vânt puternic și ger extrem în mai multe județe
Meteorologii ANM au emis în această dimineață o avertizare nowcasting de cod galben de vânt puternic pentru mai multe zone din țară. Rafalele vor atinge viteze de 50 – 70 km/h, afectând în special județul Caraș-Severin și zonele montane. Potrivit specialiștilor, această avertizare este valabilă până la ora 11:00, însă există posibilitatea prelungirii după prânz.
„În zona județului Caraș-Severin: Moldova Nouă, Pojejena, Berzasca, Sichevița, Sasca Montană, Dalboșeț, Coronini, Gârnic, Șopotu Nou, Socol, Cărbunari, Naidăș – se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu viteze la rafală de 50…70 km/h”, se arată pe site-ul oficial ANM.
Vremea se va menține rece în toată România, iar vortexul polar aflat deasupra țării va accentua scăderea temperaturilor. În dimineața acestei zile, la Miercurea Ciuc și Toplița s-au înregistrat -15 grade Celsius, cele mai scăzute valori din țară. Pe parcursul zilei, temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 și 9 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Maramureș, Banat, Crișana și Transilvania.
Ger și ninsori în zilele următoare
Conform meteorologilor, vremea geroasă va continua și în zilele următoare, iar temperaturile vor scădea și mai mult pe timpul nopții. Minimele vor ajunge la:
- -11 grade la Brașov
- -9 grade la Sibiu
- -7 grade la Timișoara, Suceava și Galați
- -6 grade la Iași
- -3 grade la București și Craiova
„Vremea va fi foarte frumoasă astăzi, cu cer variabil, mai mult senin în majoritatea regiunilor. Dar, rece, așa cum a fost și ieri. În a doua parte a dimineții, s-au înregistrat -15 grade la Miercurea Ciuc și Toplița. Acolo este cel mai frig în această dimineață. (…) Temperaturile se vor încadra astăzi între -3 și, cel mult, 9 grade Celsius, care sunt așteptate să se înregistreze la Baia Mare”, a declarat Denisa Țicu, prezentatoarea meteo de la Antena 3 CNN.
Meteorologii avertizează că spre sfârșitul săptămânii sunt așteptate ninsori, în special în zona montană și în Moldova. Vortexul polar va menține temperaturile scăzute în toată țara, iar noaptea va fi ger în estul Transilvaniei și în depresiuni.
În aceste condiții, autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți, să se îmbrace corespunzător și să evite deplasările lungi în zonele afectate de viscol și temperaturi extrem de scăzute.
Conținutul publicat pe news.substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨