Cozonac moldovenesc cu nucă și cacao – rețeta din caietul bunicii

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 200 g zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 300 ml lapte
  • 150 g unt gras
  • 50 ml ulei
  • 1/2 linguriță sare

Pentru umplutură:

Reclamă

  • 5 albușuri
  • 1 praf de sare
  • 50 g cacao
  • 125 g zahăr
  • 150 g nucă
  • 3 lingurițe esență de rom

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 linguriță lapte

Mod de preparare:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Laptele se încălzește ușor și se amestecă cu untul și zahărul până se dizolvă complet.

Făina se cerne de două ori pentru a fi aerată, apoi se face o adâncitură la mijloc. Drojdia se freacă cu zahăr și câteva linguri de lapte cald, lăsându-se câteva minute pentru a crește.

În mijlocul făinii se adaugă maiaua crescută, amestecând treptat cu laptele cald, untul topit și făina de pe margini. Gălbenușurile frecate cu sare și esența de rom se încorporează în aluat. Spre finalul frământării, se adaugă uleiul cald, continuând până când aluatul devine elastic.

Se lasă aluatul la dospit într-un loc cald, acoperit, până își dublează volumul.

Pentru umplutură, se bat albușurile spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul treptat, obținând o bezea fermă. Se încorporează cacaua, nuca măcinată fin și cea tăiată grosier, împreună cu esența de rom.

Aluatul dospit se împarte în patru foi, fiecare fiind unsă cu umplutura pregătită. Foile se rulează și se împletesc câte două, așezându-se în tăvi tapetate cu hârtie de copt.

Tăvile se acoperă și se lasă la loc cald până ce rulourile își dublează volumul. Cozonacii se ung cu gălbenuș diluat cu lapte și se coc la 175°C, timp de 40-45 de minute, în cuptorul preîncălzit.

Poftă bună!