De ani de zile, rețeta a fost încercată cu succes, uneori cu stafide, alteori fără. Poate fi personalizată cu caise tăiate din conservă, nuci sau alte fructe, pentru un rezultat delicios.

Ingrediente:

Reclamă

  • 500 g brânză de vaci
  • 450 g smântână
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 8 ouă
  • 7 linguri făină
  • 7 linguri zahăr
  • 1 plic praf de copt
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Opțional: stafide, fructe, nuci
  • Unt pentru tapetare
  • Dulceață de caise pentru servire
  • Zahăr pudră

Mod de preparare:

Se încălzește cuptorul la 180 de grade.

Ingredientele se pun într-un vas, în ordinea prezentată mai sus, și se amestecă bine până se obține o compoziție spumoasă. Aceasta se toarnă într-o tavă cu pereți înalți, tapetată cu unt. Tava se lovește ușor de masă pentru a uniformiza aluatul și a elimina aerul.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se coace timp de 25-30 de minute. În timpul coacerii, prăjitura va crește, însă după scoaterea din cuptor se va lăsa. Prăjitura poate fi servită atât fierbinte, cât și rece, având un gust delicios în orice moment.

Dacă aveți timp, încercați și rețeta de plăcintă cu dovleac.

Plăcintă cu dovleac

Plăcinta cu dovleac este un desert sănătos, perfect chiar și în perioada de post. Se poate pregăti rapid folosind foi de plăcintă din comerț.

Ingrediente:

  • 1 kg dovleac pentru plăcintă
  • 6-7 linguri zahăr
  • 1 pachet foi pentru plăcintă
  • 100 ml ulei
  • 50 ml apă
  • 2 linguri zahăr pudră
  • Scorțișoară

Mod de preparare:

Dovleacul se spală, se curăță de coajă și se rade pe răzătoarea mare sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se amestecă cu zahărul și scorțișoara și se împarte în două părți.

Se încălzește cuptorul la 180 de grade. Tava se unge cu puțin ulei sau se tapetează cu hârtie de copt. Foile de plăcintă se așază stratificat, unse cu ulei și stropite cu apă. Se pune jumătate din dovleac, se uniformizează, apoi urmează un alt strat de foi, pregătite similar.

Se adaugă restul de dovleac și se acoperă cu ultimele foi, ultima fiind unsă cu ulei și presărată cu zahăr pudră. Plăcinta se taie în cuburi înainte de coacere și se introduce în cuptor, pe grătarul din mijloc, timp de 35-40 de minute, până devine aurie.

După coacere, se acoperă cu un prosop curat și se lasă să se răcească treptat, fiind stropită cu apă rece pentru o textură perfectă.