Zahărul este considerat dușmanul creierului, iar medicul Vlad Ciurea avertizează că acest aliment, atât de popular, ar trebui eliminat complet din alimentație. Specialistul afirmă că a renunțat de mult la zahăr, înlocuindu-l cu alternative sănătoase.

„Este toxic. Am folosit ani de zile zahăr și, treptat, l-am eliminat, există miere, green sugar, stevie, o grămadă de alternative. Folosesc fructe, miere, din astea-mi iau zahărul.” – a declarat medicul la Antena 3.

Reclamă

Potrivit acestuia, excesul de glucide are efecte negative asupra celulei nervoase, afectând metabolismul și neurotransmițătorii, acele substanțe care asigură comunicarea între celulele nervoase.

Grăsimea în exces, un alt pericol pentru creier

Medicul Vlad Ciurea subliniază că alimentele bogate în grăsimi, deși preferate de stomac, nu sunt deloc apreciate de creier. Preparatele tradiționale românești, precum sarmalele și cârnații grași, trebuie consumate cu moderație, mai ales în perioada sărbătorilor.

„Grăsimea nu face bine, știm cu toții. Sunt acele alimente, extraordinar de bune, făcute de români cu ocazia sărbătorilor. Creierul nu apreciază deloc. Foarte puțină grăsime apreciază creierul.”

Pe lângă reducerea consumului de zahăr și grăsimi, Vlad Ciurea recomandă consumul de apă în cantități suficiente și odihna pe timpul nopții, elemente esențiale pentru sănătatea creierului.

„Toate glucidele în formă excesivă nu fac bine celulei nervoase, nu-i aduc elementul nici de metabolism, nici acele substanțe care ajută transmisia între două celule, neurotransmițători.”

Adoptarea unei diete echilibrate și renunțarea la alimentele dăunătoare sunt pași esențiali pentru un creier sănătos și o viață echilibrată.