Turte pufoase și moi, perfecte pentru a înlocui pâinea, sunt acum la îndemâna oricui. Aceste lipii delicioase, realizate din ingrediente simple precum chefir, făină și drojdie, sunt ideale pentru a fi servite alături de ceai sau pentru a fi umplute cu diverse umpluturi.
Ingrediente necesare pentru aceste turte includ 1 kg de făină, 400 ml de chefir, lapte bătut sau iaurt, 400 ml de apă, 40 gr de drojdie proaspătă, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de zahăr și ulei. Pentru a le pregăti, amestecați drojdia cu 1 linguriță de zahăr, 1 pahar de apă caldă (38°С) și câteva linguri de făină din cantitatea totală. Lăsați amestecul timp de 10 minute pentru a se activa drojdia și a verifica prospețimea acesteia. Spuma care se formează deasupra este un indicator al faptului că drojdia este proaspătă.
Reclamă
Adăugați sarea în vasul cu maia, turnați încă 1 pahar cu apă și chefirul la temperatura camerei, amestecând foarte bine. Încorporați treptat făina, cernând-o direct în vas, și începeți să frământați un aluat lipicios fie manual, fie cu ajutorul unui robot de bucătărie. Ungeți mâinile cu ulei și continuați să frământați, fără a mai adăuga făină. Ungeți aluatul și vasul cu ulei, acoperiți cu un prosop și lăsați-l într-un loc cald pentru 40-60 de minute, până când aluatul își dublează volumul.
Înfierbântați tigaia și adăugați lipia, așteptând aproximativ 1 minut înainte de a o întoarce pe cealaltă parte. Dacă este prea uscată sau tigaia nu este suficient de fierbinte, lipia nu se va umfla corespunzător. Prăjiți lipiile pe tigaia uscată la foc mare, întorcându-le periodic și scoateți-le fierbinți pe o grilă. Le puteți unge cu unt imediat. Fiecare lipie se prăjește în aproximativ 5-7 minute, în funcție de grosimea tigăii și intensitatea focului.
Dacă nu sunt unse cu unt, lipiile reci se păstrează ca pâinea pentru a nu se usca. Această rețetă este foarte apreciată și vă garantăm că o veți găti des, spre încântarea întregii familii. Poftă bună!